Ekonomija     | 10.01.2020. 12:56 |

Savez samostalnih sindikata BiH - Država mora staviti rudare na prvo mjesto

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 10. januara (FENA) -  Savez samostalnih sindikata Bosne i Hercegovine daje punu podršku Samostalnom sindikatu radnika rudnika Federacije BiH i svim rudarima u Federaciji Bosne i Hercegovine u njihovoj borbi da im se poboljša ekonomski položaj i omogući život kakav zaslužuju.

- Neprihvatljivo je da oni bez čijeg svakodnevnog mukotrpnog rada Elektroprivreda BiH ne bi mogla ostvarivati profit kakav ostvaruje, budu oni kojima se ne želie povećati plata i primanja – stoji u saopćenju SSSBiH.

U Sindikatu su saglasni s ocjenom da je u Federaciji BiH potrebno restrukturiranje rudnika, ali ističu da se to ne smije raditi na uštrb radničkih prava rudara i njihovog ekonomsko-socijalnog položaja niti se taj proces smije raditi bez restrukturiranja i same Elektroprivrede BiH.

- Radnici se ne mogu tretirati parcijalno i po dvostrukim aršinima. Ne mogu oni koji rade u administraciji i neproizvodnom dijelu Elektroprivrede BiH imati veća prava od onih koji rade u proizvodnji i u rudnicima. Ako će se već praviti razlika, onda je ljudski i moralno očekivati i tražiti veća prava za one čiji rad podrazumijeva svakodnevno rizikovanje života – stav je Sindikata.

Savez samostalnih sindikata BiH u punom kapacitetu stoji na raspolaganju svim rudarima i njihovim sindikalnim predstavnicima i spreman je pružiti svaki vid podrške u opravdanoj borbi  kolega rudara, kaže se u saopćenju SSSBiH. 

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

SSSBiH - Gasi li Elektroprivreda BiH ArcelorMittal Zenica i 12.000 radnih mjesta?!

SSSBiH-Pozdravio usvajanje Prijedloga dopuna Zakona o električnoj energiji FBiH

SSSBiH - Skandalozni amandmani Udruženja poslodavaca FBiH

Promo

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije