Regija     | 10.01.2020. 12:49 |

Vrhovni sud potvrdio Komšiću kaznu od 25 godina za ubojstvo trudne djevojke

FENA Agencije

ZAGREB, 10. siječnja (FENA) - Vrhovni sud Republike Hrvatske potvrdio je, kao sud u trećem stupnju, pravomoćnu kazna od 25 godina zatvora Davidu Komšiću (22) za ubojstvo bivše djevojke Kristine Krupljan (18) kojoj je u veljači 2017. u parkiranom automobilu zadao 88 ubodnoreznih rana nožem.

Žalbe državnog odvjetnika, Davida Komšića i njegovih roditelja odbijene su kao neosnovane te je potvrđena drugostupanjska presuda, izvijestio je u petak Vrhovni sud.

Podsjetili su da je optuženik, zbog kaznenog djela teškog ubojstva za koje je prvostupanjskom presudom proglašen krivim, osuđen na kaznu dugotrajnog zatvora u trajanju od 25 godina. U kaznu je uračunato vrijeme provedeno u istražnom zatvoru od 22. veljače 2017. pa nadalje.

Vrhovni sud smatra da će kazna dugotrajnog zatvora 25 godina ispuniti svrhu kažnjavanja i da će ta kazna utjecati na svijest građana da je činjenje kaznenih djela pogibeljno te da je kažnjavanje njihovih počinitelja opravdano.

Pojašnjavajući presudu, sud je istaknuo da je Komšić osuđen jer je trudnoj Kristini Krupljan zadao 88 ozljeda nožem u kabini vozila, čime je ubojstvo počnjeno na okrutan način. Sud je naglasio da je žrtva trpjela intenzivne bolove, muku, strah i patnju te pružala grčeviti otpor. Uz to, sud je nadodao da je Komšić sa žrtvom, koja je bila trudna s drugim muškarcem i koja je htjela prekinuti ljubavnu vezu s optuženikom, ranije bio u intimnoj vezi i da je žrtvu i ranije verbalno te fizički maltretirao.

 

Vrhovni sud je kod izricanja kazne vodio računa o svim olakotnim i otegotnim okolnostima. Kao otegotne okolnosti posebno su uzete u obzir činjenice da je Komšić iskazao upornost i bešćutnost pri počinjenju djela. Sud je u presudi naveo da je djelo motivirano posesivnošću i ljubomorom i da je optuženik bio svjestan da je žrtva trudna te da nije iskazao iskreno žaljenje i kajanje zbog počinjenog djela.

Zagrebački Županijski sud je u travnju 2018. nepravomoćno proglasio Komšića krivim i osudio na 30 godina zatvora. Komšić je tijekom suđenja tvrdio da se ne osjeća krivim.

Vrhovni sud je u svibnju prošle godine djelomično prihvatio žalbu Davida Komšića i njegovih roditelja, umanjivši mu s kaznu na 25 godina. Protiv presude Vrhovnog suda donesene u trećem stupnju nije dopuštena žalba.

U ožujku prošle godine, zajedno s trojicom prijatelja, Komšić je nepravomoćno osuđen i zbog otmice i napada na djevojku koju je nekoliko mjeseci kasnije brutalno usmrtio. 

Komšić je i ranije bio osuđen zbog izazivanja prometne nesreće na Sveticama u travnju 2016. kada je autom usmrtio pješaka koji je prelazio cestu.

 

(FENA) M. K.

Vezane vijesti

Izbori u Hrvatskoj: Na Veliki petak u ponoć istječe rok za kandidature

Hvar: U noći Velikog četvrtka počinje procesija Za križen

'Zapaljiva' konobarica iz karlovačkog 'Monaca' ispitana pa puštena

Promo

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!