Stranačke aktivnosti     | 10.01.2020. 13:47 |

Saopćenje za javnost SDP-a BiH

FENA Saopćenje

Socijaldemokratska partija BiH želi sreću na večerašnjem premijernom nastupu naše rukometne reprezentacije, koja je prva bosanskohercegovačka reprezentacija koja se plasirala na Svjetsko i Evropsko prvenstvo.

Plasmanom na Evropsko prvenstvo upisali su se zlatnim slovima u historiju bh. sporta. Ipak, njihov plasman je ravan čudu, pogotovo kada se uzme u obzir odnos koji aktuelna vlast i država pokazuje prema njima. 

Već smo odavno navikli da se u Bosni i Hercegovini sve može oprostiti, osim uspjeha. Nažalost, naši vlastodršci su još dodali da ne opraštaju nikome ko nije s njima, a pogotovo se ne petljaju nigdje ako nemaju konkretan interes. Još uvijek u Bosni i Hercegovini postoji puno onih koji jako dobro žive od Bosne i Hercegovine, ali i ne kriju da vole neke druge države i da navijaju za druge reprezentacije. Ne želimo prihvatiti ili pravdati takav stav, ali je to naša stvarnost.

Pitanje je šta je sa onima koji se predstavljaju kao probosanske stranke? Znaju li oni da danas na Evropskom prvenstvu igra rukometna reprezentacija Bosne i Hercegovine? Grize li ih imalo savjest zbog činjenice da nisu prstom mrdnuli da im pomognu u finansiranju priprema i odlaska na Evropsko prvenstvo? Vide li kako to rade zemlje u Evropi pa i u našem okruženju? 

Jesu li svjesni da su na promociji Bosne i Hercegovine pojedinačno više uradili Edin Džeko, Miralem Pjanić, Zvjezdan Misimović, Sergej Barbarez, Amel Tuka, Mirza Teletović, Nenad Marković,  Jusuf Nurkić, Džanan Musa, Nikola Prce, Marko Panić, braća Burić…, nego svi političari zajedno. Danas će na parket u Norveškoj izaći momci iz cijele Bosne i Hercegovine, od Maglaja i Čapljine, do Banja Luke i Cazina, da ponosno nose dres sa državnim grbom. 

Pravo je čudo bosanskohercegovačkog otpora da su se uz ovakav odnos državnih institucija uopšte plasirali i da su uspjeli otputovati na Evropsko prvenstvo. Zato niko nema pravo od njih tražiti bilo šta, a još manje ima pravo bilo ko prigovoriti ukoliko rezultat izostane. Iako smo sigurni kako će sva politička elita požuriti da se s njima uslika ako ostvare dobar rezultat, kao što će većina uživati ako rezultat izostane.

Kako su se naši momci zahvaljujući isključivo svom kvalitetu i svom inatu plasirali na Evropsko prvenstvo, bez pomoći države, a izuzetak je Vlada Kantona Sarajevo, tako su uzdignuta čela i čista obraza odradili pripreme i otputovali na takmičenje.

Da ne bude zabune, novca u državi ima i moguće je imati drugačiji odnos kad hoćeš. Primjer za takav pristup je prethodna Vlada FBiH, koju je predvodio SDP, a koja je u tom periodu doslovno osigurala milionska sredstva za namjensku podršku reprezentativnim selekcijama BiH.

Rukometna reprezentacija Bosne i Hercegovine je najmultietničkija reprezentacija koju ova država ima.

Međutim, to im je izgleda odmoglo kod nacionalističkih vlasti, jer su ostavljeni na milost i nemilost od strane entitetskih i državnih institucija. Usprkos svima njima naša rukometna reprezentacija, od prvog do posljednjeg igrača, i stručni štab imaju podršku navijača i bez obzira kakav će rezultat ostvariti su ponos države Bosne i Hercegovine.

Napomena: Fena se ograđuje od objavljenih informacija u ovoj rubrici i odgovornost za njihov sadržaj snose isključivo njihovi autori, odnosno pošiljatelji.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

SDP-Pozivamo sve političke činitelje da prihvate odluku visokog predstavnika kao pozitivan iskorak

Saopćenje za javnost SDPBiH

Saopćenje za javnost SDPBiH

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana