Bosna i Hercegovina     | 10.01.2020. 18:36 |

Špago: Cilj presude zabraniti Bošnjacima da učestvuju u političkom životu Stoca

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 10. januara (FENA) - Presuda koju je Općinski sud u Čapljini izrekao protiv Salmira Kaplana, Demira Mahmutčehajića i Ahmeta Ljubovića temelji se na političkim motivima, a ne na pravnim kriterijima, saopćio je predsjednik Glavnog odbora SDA i predsjedavajući Skupštine Hercegovačko-neretvanskog kantona, Šerif Špago.

Kako navodi, nakon što su izbornim krađama i zabranama kandidature vladajuće strukture, na čelu sa HDZ-om, suspendirati demokratski proces u Stocu, sada to pokušavaju ovjeriti i kroz političke presude lokalnog pravosuđa.

-Cilj je diktatura jednog načina mišljenja i zabrana Bošnjacima da učestvuju u političkoj borbi u Stocu. Apsurdno je da lokalno pravosuđe ni nakon 3 godine nije utvrdilo ko je odgovoran za pokušaj izborne krađe, a donosi presude koje idu direktno u korist lokalnih vlasti, koje decenijama provode politiku apartheida usmjerenu prvenstveno protiv Bošnjaka - navodi Špago.

Uvjeren je, ističe, da ovo nije zadnja riječ, te da će pravosudni organi na višim nivoima u žalbenom postupku "oboriti ovu presudu, koja služi na sramotu lokalnom pravosuđu".

-Ovaj politički proces ni u kojem slučaju ne smije obeshrabriti borbu za slobodan i demokratski Stolac, u kojem će svi ljudi imati jednaka prava, zaključuje Špago.

(FENA) D. J.

Vezane vijesti

Špago: Dnevni red današnje sjednice Predstavničkog doma je problematičan (VIDEO)

Špago: Izraženo opredjeljenje o nastavku reformi i ubrzanju evropskog puta

Špago uoči sastanka u Bruxellesu: Nisam siguran da će biti bilo kakvog pomaka

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo