Magazin     | 13.01.2020. 08:30 |

Dogodilo se na današnji dan

FENA Cvita Kusić

MOSTAR, 13. siječnja (FENA) - 

- 1691. Umro George Fox, osnivač Društva prijatelja, vjerske zajednice Kvekera. Obuzet idejom "Božijeg nadahnuća", Fox je 1648. počeo držati javne propovijedi u kojima se zalagao za uspostavljanje rigoroznog morala u duhu starozavjetne Biblije. 

- 1806. Rođen Jovan Sterija Popović, prvi srpski komediograf, otac srpske drame. Sterijine drame su više od 100 godina na kazališnim repertoarima ("Laža i paralaža", "Pokondirena tikva", "Kir Janja", "Rodoljupci").

- 1842. Prilikom povlačenja iz afganistanskog grada Kabula, britanske trupe od 9.000 vojnika masakrirane su u Kiber Pasu.

- 1854. Japanski šogun Tokugava potpisao je prvi trgovinski ugovor kojim su za SAD otvorene neke japanske luke. Kasnije su potpisani ugovori s Velikom Britanijom, Rusijom, Francuskom, čime je Japan prekinuo politiku izoliranosti i počeo da se uključuje u međunarodne odnose.

- 1906. Umro Aleksandar Stepanovič Popov, ruski fizičar i elektroinženjer, jedan od pionira radiotehnike, izumitelj antene.

- 1915. U gradu Avezzano u središnjoj Italiji u potresu je poginulo 30.000 ljudi.

- 1935. Na plebiscitu u oblasti Sar, kojom je na osnovu mandata Lige naroda upravljala Francuska, ubjedljivom većinom izglasano je pripajanje Njemačkoj.

- 1941. Umro James Aloysius Joyce, irski pisac koji je eksperimentima u narativnoj tehnici i strukturi romana i primjeni toka svijesti dao nov pravac modernoj književnosti. Jedan je od utemeljitelja modernog romana.

- 1977. Umro Henri-Georges Clouzot, francuski redatelj i scenarista, dobitnik nagrada Zlatni lav i Zlatna palma.

- 1985. Prilikom pada vlaka u provaliju, oko 250 kilometara istočno od glavnog grada Etiopije Adis Abebe, poginulo je 428 putnika, a 370 je ozlijeđeno.

- 1993. Na osnovu odluke njemačkog Ustavnog suda obustavljen je sudski postupak protiv bivšeg predsjednika Demokratske Republike Njemačke Ericha Honeckera. Sud je zaključio da proces protiv 80-godišnjeg Honeckera, teško oboljelog od raka, predstavlja povredu ljudskog dostojanstva. 

- 2001. U potresu u Salvadoru poginula je 701 osoba i 3.883 su ranjene, a 160.598 stambenih objekata je uništeno, ozbiljno oštećeno ili zatrpano zemljom.

- 2002. Umro Gregorio Fuentes, kapetan broda Ernesta Hemingwaya, koji je bio inspiracija poznatom američkom piscu za roman "Starac i more".

- 2003. Afganistan ratificirao rimski sporazum o osnivanju Međunarodnog kaznenog suda, čime je otvoren put za ekstradicije i suđenja za ratne zločine i kršenje ljudskih prava u toj zemlji.

- 2018. Umro Nedeljko Neđo Kovačević, mostarski glazbenik i bivši član kultnog Mostar Sevdah Reuniona. Nenadmašni maestro na violini desetljećima je oduševljavao mnoge, a pamti se kako je osamdesetih bio i voditelj Orkestra Radio televizije Sarajevo.

(FENA) C. K.

Vezane vijesti

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu