Svijet     | 13.01.2020. 13:45 |

Nova španska vlada položila zakletvu

FENA Internet

MADRID, 13. januara (FENA) – Dvadesetdva ministra u novoj koalicijskoj španskoj vladi u ponedjeljak su položila zakletvu.

Kralj Felipe VI predsjedao je kratkom ceremonijom, koja je označavala inauguraciju administracije predvođene socijalističkim čelnikom i premijerom Pedrom Sánchezom koju čine politićke opcije od centra do ekstremne ljevice.

Petero ministara dolazi iz stranke Jedinstvena ljevica koja se zalaže protiv mjera štednje. Čelnik te stranke, Pablo Iglesias, jedan je od četvero zamjenika premijera u novoj, proširenoj vladi.

Sánchez je odredio kao ciljeve svoje nove administracije ostvarenje društvenih reformi, solidni ekonomski rast i "dijalog" sa separatistima u sjeveroistočnoj pokrajini Kataloniji.

Jedan za drugim, 22 ministra obećali su slijediti španski Ustav i lojalnost kralju.

Sánchez, koju je predvodio manjinsku vladu od sredine 2018., ali je obavljao dužnost prelaznog premijera veći dio prošle godine, bio je prinuđen da prihvati članove stranke Ujedinjena ljevica nakon što je izgubio većinu na ponovljenim izborima u  novembru.

U cilju pridobijanja parlamentarne podrške novoj manjinskoj vladi, on je također morao pristati na pokretanje razgovora s regionalnom vladom u Kataloniji pod separatističkim vodstvom, koja želi da prekine veze s ostatkom Španije. To je izazvalo teške kritike tri opoziocione stranke desnog centra.

Koalicijske vlade postale su norma u većini evropskih zemalja. U Španiji, međutim, konzervativna stranka i Socijalisti smjenjivali su se na vlasti od povratka demokratskoj vladavini u 1978. nakon smrti dugogodišnjeg diktatora, generala Francisca Franca, u 1975., prenosi Associated Press.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Španski vojni avioni izbacili 26 tona pomoći Palestincima u Pojasu Gaze

Katalonski separatista Puigdemont objavljuje namjeru o kandidaturi za predsjednika nemirne regije

Španska policija uhapsila tri osobe zbog prisiljavanja migranata da skoče u more

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo