Bosna i Hercegovina     | 13.01.2020. 15:11 |

UWC-a Mostar dobitnik prestižne nagrade 'Zayed Sustainability Prize'

FENA Saopćenje

MOSTAR, 13. siječnja (FENA) - Koledž ujedinjenog svijeta (UWC) u Mostaru dobitnik je ovogodišnje nagrade "Zayed Sustainability Prize" koja se od 2008. godine dodjeljuje za izvanredna rješenja u kategorijama zdravlje, hrana, energija, voda i globalne srednje škole.

Učenici mostarskog koledža ponudili su najbolje rješenje u kategoriji globalnih srednjih škola s prijedlogom konstrukcije prve zgrade u Mostaru koja će biti energetski učinkovita i ekološki održiva, priopćeno je iz UWC-a Mostar.

Dodaju kako se radi o rezidenciji "Šantić" koja će biti otvorena u 2020. godini, a među ostalim će imati i solarne panele, tehnologiju uštede vode i posebne izolacije.

Cilj Koledža ujedinjenog svijeta Mostar je osposobiti navedenu zgradu i za održavanje radionica i različitih aktivnosti za lokalnu zajednicu, što će, po njihovim riječima, ujedno doprinijeti i misiji škole u BiH i doprinosu razvoja post-konfliktnog društva, pa će Mostar tako kroz implementaciju nagrađenog projekta dobiti prvu "zelenu" zgradu, navodi se u priopćenju.

UWC Mostar jedina je škola i tim koji je predstavljao Bosnu i Hercegovinu na ovom prestižnom događaju u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, a za implementaciju projekta očekuje ih vrijedna nagrada u vrijednosti od 100 000 dolara.

"Zahvalni smo što smo dobili ovo značajno priznanje za naš rad. S našom novom rezidencijom potrudit ćemo se proširiti naše aktivnosti u zajednici i doprinijeti podizanju svijesti među lokalnim stanovništvom i učenicima", izjavio je jedan od članova pobjedničkog tima Joesph Knight.

Koledž ujedinjenog svijeta Mostar osnovan je 2006. godine i jedan je od 18 koledža unutar UWC pokreta s jedinstvenom misijom doprinosa razvoju post-konfliktnog društva.

U 14 godina rada u BiH s učenicima iz skoro 90 država svijeta, Koledž svoje učenike educira kako cijeniti različitosti, istovremeno promovirajući jednakost, toleranciju i kritičko razmišljanje. UWC Mostar jedna je od najboljih IB škola u svijetu, te inicijator brojnih humanitarnih i kulturnih manifestacija i događaja u gradu Mostaru i šire, navodi se u priopćenju.

(FENA) M. K.

Vezane vijesti

Aluminij Industriji u Zagrebu dodijeljena ESG nagrada

Sajam bh. knjige u Geteborgu - Nagrada 'Meho Baraković' za 2024. bh. piscu Izetu Muratspahiću

Ministar Vojin Mijatović dobio zlatnu nagradu 'GlobalLocal' u Dubrovniku

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo