Kultura     | 13.01.2020. 15:00 |

Manifestacija 'Sunce nad Drinom' u spomen na Isaka Samokovliju (VIDEO)

FENA Nermina Omerbegović

SARAJEVO, 13. januara (FENA) - "Sunce nad Drinom - Dani Isaka Samokovlije" manifestacija je kojom Goražde na dostojanstven način čuva sjećanje na velikog pripovjedača i sugrađanina, a ove će godine biti otvorena 15. januara u Goraždu, dok će program pored tog grada biti realiziran i u Sarajevu te Fojnici.

Organizator te cjelogodišnje manifestacije je goraždanski Centar za kulturu, a suorganizatori su Jevrejska zajednica BiH, gradovi Goražde i Sarajevo te Općina Fojnica.

Više detalja o manifestaciji i Isaku Samokovliji govorili su danas na pres konfrenciji predsjednik Jevrejske zajednice u BiH Jakob Finci, gradonačenik Goražda Muhamed Ramović, savjetnik za kulturu i religiju u Jevrejskoj zajednici BiH Eli Tauber, direktorica Muzeja književnosti i pozorišne umjetnosti BiH Šejla Šehabović i direktor Centra za kulturu Goražde Murat Fejzić.

Gradonačelnik Goražda Muhamed Ramović je istakao da je ovaj grad ponosan što je njihov sugrađanin bio pripovjedač i ljekar Isak Samokovlija.

Predsjednik Jevrejske zajednice BiH Jakob Finci smatra da je i Sarajevo bio grad bitan za Isaka Samokovliju, u kojem je najduže živio i radio.

Finci se sjetio da se Samokovlija nakon 45 godina više bavio književnošću nego medicinom, kada je nastao i najveći broj njegovih djela.

Govoreći kako je kao dječak išao kod Samokovlije, Finci se prisjetio da mu je bilo čudno što on kući sjedi u ljekarskom mantilu a do tada je te mantile viđao samo u ambulantama i bolnicama.

- On je i kući sjedio u ljekarskom mantilu jer se u njemu najbolje osjećao - kazao je Finci.

Naglasio je da je Samokovlija pisac koji je zadužio Bosnu i Hercegovnu, te da je riječ o jednom od najznačajnijih bh. pripovjedača kojeg su nazivali i "sefardskim Singerom".

Savjetnik za kulturu i religiju u Jevrejskoj zajednici BiH Eli Tauber je najavio mogućnost pokretanja nagrade "Isak Samokovlija" u budućnosti, uz podršku Grada Sarajeva.

Direktorica Muzeja književnosti i pozorišne umjetnosti BiH Šejla Šehabović uz osvrt na činjenicu da je Samokovlija kanonizirani pisac, čije se djelo proučava u školama i čuva od zaborava, također se osvrnula i na njegov ljekarski rad.

Šebahović je tako najavila da će na susretima "Sunce nad Drinom" biti predstavljeno i istraživanje akademika Husrefa Tahirovića, s arhivskim dokumentima koji sadrže medicinske radove, a koje je Samokovlija pisao iz ove oblasti.

- Zanimljiva je ta pozicija kako pomiriti ta dva, ne baš srodna, zanimanja. Mi se žarko trudimo da vjerujemo u humanizam u književnom stvaranju.  Pisci nisu svi dobri. To nije obaveza. Književno djelo ne mora imati humanističku poruku koji svi mi žarko želimo. Interesantno je da je u Samokovlijinom slučaju bilo važnije spasiti ljudski život od umjetničkog djela – naglasila je  Šahabović.

Direktor Centra za kulturu Goražde Murat Fejzić podsjetio je da se ove godine obilježava 131 godina od rođenja i 65 godina od smrti Isaka Samokovlije. On je također izrazio nadu da će se u manifestaciji posvećenoj Samokovlijinom životu i djelu uz Goražde, Fojnicu i Sarajevo nekad priključiti i drugi bh. gradovi, naglasivši da je treba izdići na veći nivo.

Iz programa manifestacije Fejzić je izdvojio da će na početku tradicionalno biti položeno cvijeće pred bistu Isaka Samokovlije koja se nalazi u krugu Doma zdravlja, ustanove što nosi njegovo ime.

Posjetioci će u Centru za kulturu moći da vide panoe sa fotografijama naslovnica iz Samokovlijinih djela, a također će biti održan književno-scenski performans "Drina je za mene jedan od najdubljih doživljaja" i tri predavanja vezana za književni opus i ljekarski rad Isaka Samokovlije.

Manifestacija će biti nastavljena u februaru raspisivanjem javnog poziva za izradu literarnih radova za učenike osnovnih i srednjih škola vezanih za Samokovlijin životni i stvaralački opus.

Pogledajte http://fena.ba/video/3894/

Preuzmite https://drive.google.com/drive/folders/1JflgzPTKq1vMu210-haONZo3dPtM9dC3?usp=sharing

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

U galeriji Novi Hram otvorena izložba 'Isak Samokovlija'

Izložba „Isak Samokovlija“ autorica Đane Kukić i Ifete Lihić

Zajednička izložba o Isaku Samokovliji svojevrstan kulturni most između Bugarske i BiH i početak kulturne diplomatije

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo