Bosna i Hercegovina     | 13.01.2020. 14:53 |

Bungur: Vakcinacija najučinkovitija mjera prevencije gripe i njenih komplikacija

FENA Sanda Hrkić

SARAJEVO, 13. januara (FENA) - Po podacima Radne jedinice za epidemiologiju JU Zavod za javno zdravstvo Kantona Sarajevo, Odjelu za epidemiologiju zaraznih bolesti, od početka oktobra do kraja decembra prošle godine prijavljeno je ukupno 4.052 osobe sa simptomima sličnim gripi.

Najveći broj prijavljenih slučajeva je u dobnoj skupini od pet do 14 godina (1.832). Slijedi dobna skupina mlađih od četiri godine (1.521), od 15 do 29 godina (255), od 30 do 64 godine (361), a najmanje prijavljenih je u dobnoj skupini starijih od 65 godina (83).

- U istom vremenskom periodu prijavljeno je ukupno 33.219 osoba sa akutnim respiratornim infekcijama. Nije prijavljen nijedan slučaj teške infekcije respiratornog trakta, kao nijedan smrtni slučaj - kazala je Feni voditeljica Odjela za epidemiologiju zaraznih bolesti Zavoda za javno zdravstvo Kantona Sarajevo prim. dr Alma Bungur.

Preporučuje nekoliko jednostavnih stvari o kojima svakodnevno treba voditi računa da bi se smanjio rizik od gripe, koja za ovu sezonu još traje.

Među ostalim to su izbjegavanje gužvi, skupova i zatvorenih prostora; brisanje nosa i usta maramicom (kod kašljanja ili kihanja), a maramicu bacati u smeće nakon korištenja.

Savjetuju često pranje ruku sapunom i vodom jer to smanjuje rizik (ako sapun i voda nisu dostupni, koristiti sredstva na bazi alkohola) kao i održavati higijenu okoline (čišćenje, provjetravanje prostorija, dezinfekcija površina). Ako se pojavi bolest ostati kod kuće i ograničiti kontakt sa drugim osobama.

Naglašava da je vakcinacija jedina i najučinkovitija mjera prevencije gripe i njenih komplikacija. Vakcinacijom protiv gripe stiče se solidna zaštita od obolijevanja i mogućih, pa i fatalnih komplikacija. Zbog promjena koje se dešavaju kod virusa gripe, sastav vakcine se svake godine mijenja, za svaku hemisferu posebno.

Idealno vrijeme za vakcinaciju protiv gripe je u oktobru odnosno ranu jesen, prije širenja virusa gripe budući da su potrebne dvije sedmice da se zaštitna antitijela razviju u tijelu. Međutim, vakcinacija se može provoditi i kasnije, sve dok virus gripe cirkulira.

Vakcinacija se preporučuje osobama starijim od 65 godina,  hroničnim bolesnicima kod kojih gripa može izazvati ozbiljne komplikacije, zdravstvenim radnicima i ostalima koji sudjeluju u njezi bolesnika, osobama smještenim i zaposlenim u gerijatrijskim centrima i centrima socijalne zaštite, pripadnicima MUP-a, radnicima u javnom gradskom prijevozu.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Morbili su vrlo zarazno oboljenje, vakcinacija jedini efikasan način zaštite

Potvrđeno 96 novih slučajeva zaraze korona virusom u KS

Proteklog dana u KS 162 novozaražena koronovirusom, šest osoba preminulo

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo