Bosna i Hercegovina     | 13.01.2020. 18:01 |

Ministrica Gudeljević razgovarala s veleposlanikom Italije u BiH Minasijem

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 13. januara (FENA) - Ministrica civilnih poslova Bosne i Hercegovine Ankica Gudeljević razgovarala je u Sarajevu s veleposlanikom Italije u Bosni i Hercegovini Nikolom Minasijem o uspostavi učinkovitije suradnje dviju zemalja u područjima u kojima Ministarstvo civilnih poslova ima nadležnosti, saopćeno je iz tog ministarstva.

- Iako ovo ministarstvo ima koordinirajuću ulogu u područjima poput obrazovanja, zdravstva, znanosti, kulture, sporta, mislim da možemo učiniti puno na podizanju razine suradnje dviju zemalja. Želimo prije svega kroz bolju i učinkovitiju komunikaciju svih razina vlasti unutar Bosne i Hercegovine ubrzati stvari i stvoriti ozračje u kojemu ćemo u najkraćem roku imati usuglašene stavove prema našim inozemnim partnerima - rekla je ministrica Gudeljević.

Podsjetila je da Bosna i Hercegovina i Italija imaju potpisane sporazume o suradnji u više područja, ali da nedostaju sporazumi koji definiraju suradnju u zdravstvu i suradnji mladih.

- Smatramo da bismo u što skorijoj budućnosti trebali započeti proceduru za potpisivanje sporazuma s Republikom Italijom u području zdravstva. Znamo da se veliki broj oboljele djece iz BiH liječi u Italiji pod vrlo povoljnim uvjetima na Institutu Sant'Orsola u Bolonji i da bi se značajno olakšao i povećao broj liječenja oboljele djece iz Bosne i Hercegovine, kada bi se potpisao bilateralni sporazum između naših dviju prijateljskih država - istaknula je ministrica.

Veleposlanik Italije Nikola Minasi podsjetio je da je Italija drugi trgovinski partner Bosne i Hercegovine, odmah nakon Njemačke, što govori o zainteresiranosti njegove zemlje za Bosnu i Hercegovinu. Izrazio je interes da se mladima, prije svega srednjoškolcima, predstave mogućnosti zapošljavanja u talijanske tvrtke u BiH, kao i mogućnosti korišćenja programa VIA DINARICA za zapošljavanje mladih u području turizma.

Ministrica Gudeljević i veleposlanik Minasi naglasili su posebice dobru suradnju u području kulture, a veleposlanik Minasi izrazio i očekivanje da će ministrica Gudeljević nazočiti konferenciji o suradnju u kulturi u Mediteranu, a na poziv talijanskog ministra kulture Daria Frančeskinija.

 

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Kuprešaković primio u posjet veleposlanika Italije u BiH

Talijanski veleposlanik posjetio Posušje; jačanje razvoje i kulturne suradnje

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta