Kultura     | 13.01.2020. 18:44 |

'Medena zemlja', makedonski dokumentarac nominiran u dvije kategorije  

FENA Agencije

ZAGREB, 13. siječnja (FENA) -  Makedonski film "Medena zemlja", dugometražni dokumentarni prvijenac Ljubomira Stefanova i Tamare Kotevske osvojio je dvije nominacije za ovogodišnjeg Oscara - u kategoriji međunarodnog filma, kao predstavnik Sjeverne Makedonije, te u kategoriji dokumentarnog filma.

Autori tog dobitnika zasad tridesetak međunarodnih filmskih nagrada snimali su tijekom tri godine skromnu medaricu s izoliranog makedonskog obronka koja se bavi pčelama. Taj opservacijski dokumentarac kroz priču o njezinom suočavanju s izazovima vremena u kojemu je najvažniji profit, progovara o sve lošijem odnosu suvremenog čovjeka prema prirodi, prenosi Hina.

Hrvatska premijera filma otvorila je prošlogodišnji Human Rights Film Festivalu, a sada igra u nezavisnim kinima diljem Hrvatske. Dosad ga je nagradio Sundance Film Festival, Doc Aviv, DocsBarcelona, Cinema Eye Honors, Critic’s Choice Documentary Awards i New York Film Critics Circle Awards. Na popise deset najboljih filmova iz prošle godine uvrstili su ga kritičari New York Timesa i Varietyja.

Za prestižnu titulu najboljeg međunarodnog filma na Oscarima u konkurenciji su još poljski "Corpus Christi" Jana Komase, o mladiću koji nakon što doživi duhovno prosvjetljenje na odsluženju kazne za ubojstvo u popravnom domu silno želi postati svećenik i francuski "Jadnici" Ladja Lya, utemeljen na njegovom istoimenom kratkom filmu inspiriranom nemirima 2005. u pariškim predgrađima.

Tu su još južnokorejski humorni triler  "Parazit" Bonga Joona Hoa, ovogodišnji pobjednik festivala u Cannesu (hrvatska premijera na Vukovar Film Festivalu). To je prvi film iz te zemlje nominiran u toj kategoriji, a osvojio je i oskarovske nominacije u kategorijama najboljeg filma, režije, originalnog scenarija, scenografije, montaže.

Peti film u kategoriji međunarodnog filma je španjolski "Tuga i slava" Pedra Almodovara, redateljevo autobiografsko djelo u kojem je Antonio Banderas, prema ocjeni kritičara ostvario ulogu karijere, a i nominiran je za Oscara za glavnu ulogu.

Uz "Medenu zemlju" u kategoriji dokumentarnog filma nominirani su i američki film  "American Factory"  Stevena Bognara i Julije Reichert, sirijsko-danski "The Cave"  Ferasa Fayyada i brazilski "The Edge of Democracy" Petre Costa.

Tu je dokumentarac "For Sama",  Sirijke Waad al-Kateab i Britanca Edwarda Wattsa, autoričino ratno svjedočanstvo, koji je proglašen najboljim dokumentarcem u izboru Europske filmske akademije.

Među nominiranim dugometražnim animiranih filmovima su  "Kako izdresirati zmaja: Skriveni svijet", francuski "I lost my body", španjolski "Klaus", te američki "Gospodin Link: U potrazi za skrivenim gradom" i "Priča o igračkama 4".

Nominirani kratkometražni animirani filmovi su "Dcera (Daughter)", "Hair Love", "Kitbull", "Memorable" i  "Sister".

Za Oscara za kratkometražni dokumentarni film konkuriraju južnokorejski "In the Absence" Seung-jun Yia, britanski "Learning to Skateboard in a Warzone (If You’re a Girl)" autorice Carol Dysinger, švedsko-američki "Life Overtakes Me" Kristine Samuelson i Johna Haptasa te američki "St. Louis Superman" Samija Khana i Smriti Mundhra i "Walk Run Cha-Cha" Laure Nix.

U kategoriji originalne glazbe nominirani su filmovi  "Joker", "Male žene", "Marriage Story", "Motherless Brooklyn", "1917", "Tuga i slava", "Ratovi zvijezda: Uspon Skywalkera" i "Mi".

Za najbolju originalnu pjesmu nominirani su "I’m Standing With You" (Diane Warren, "Breakthrough"), "Into The Unknown" (Kristen Anderson-Lopez, Robert Lopez, "Frozen II"), “Stand Up” (Joshuah Brian Campbell i Cynthia Erivo, “Harriet”, “(I’m Gonna) Love Me Again” (Elton John, “Rocketman”)  i “I Can’t Let You Throw Yourself Away” (Randy Newman, “Toy Story 4”).

 

(FENA) M. K.

Vezane vijesti

Nominacije za 'Hercegovku godine' do 3. studenoga

Tri nominacije za Oscara za 'Trougao tuge' Rubena Östlunda

Nominacije za 'Hercegovku godine' otvorene do 13. listopada

Promo

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana