Svijet     | 13.01.2020. 18:39 |

Indirektni razgovori libijskih zaraćenih strana u Moskvi

FENA Internet

MOSKVA,  13. januara (FENA) - Čelnici libijskih zaraćenih strana u ponedjeljak su održali indirektne mirovne pregovore u Moskvi, dok Rusija i Turska traže od suparničkih strana da potpišu obavezujuće primirje kako bi okončali devetomjesečni rat i otvorili put ka rješenju koje bi stabiliziralo tu sjevernoafričku zemlju.

Rusko-turski plan, koji izgleda da uključuje indirektne umjesto razgovora licem u lice dvije libijske delegacije, posljednji je pokušaj okončanja haosa koji je zahvatio tu zemlju velikog proizvođača nafte od svrgavanja Muammara Gaddafija u 2011.

Khalifa Haftar, zapovjednik Libijske narodne vojske (LNA), frakcije koja pokušava da osvoji prijestonicu Trippoli, i Fayez al-Serraj, koji predvodi suparničku međunarodno priznatu vladu sa sjedištem u Tripoliju, odvojeno su pozirali fotografima u zgradi u Moskvi u kojoj su razgovori održani.

Ruska novinska agencija TASS javila je, međutim, da je Serraj odbio da direktno razgovara s Haftarom, sugerirajući da su ruski i turski diplomati djelovali kao aktivni posrednici između dvije delegacije

Njih dvojica  su se posljednji put  sastali u Abu Dhabiju prošle godine prije propasti razgovora o sporazumu o diobi vlasti, a Haftar je pokrenuo svoje trupe prema Tripoliju u aprilu, proširujući svoju kontrolu nad zemljom s istoka i juga.

Govoreći pokraj italijanskog premijera Giuseppea Contea u Ankari, turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan izjavio je da njegova zemlja radi na tome da osigura da primirje u Libiji postane trajno.

 Kazao je kako se nada da će razgovori u Moskvi stvoriti osnovu za rasprave na samitu u Berlinu u nedjelju, na kojima je rekao da će prisustvovati skupa s Conteom i i ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom.  Njemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je u subotu da je plkanirala da bude domaćin takvog samita nakon što je održala razgovore s Putinom.

- Želim da se sporazum o primirju potpiše što skorije. Razgovori u Moskvi trenutno su još u toku. Vjerujem da će biti okončani u večernjim satima, ali sam upravo primio informaciju da se odvijaju pozitivno - izjavio je  Erdogan.

Turska podržava Haftarovog suparnika Serraja, dok su ruski vojni plaćenici razmješteni uz Haftarove LNA snage, koje također podržavaju Ujedinjeni  Arapski Emirati, Egipat i Jordan.

Rat za Tripoli uništio je libijsku ekonomiju i riskira prekidom proizvodnje nafte i novim prilivom afričkih migranata koji pokušavaju da se domognu Evrope čamcima krijumčara ljudima dok nastoje iskoristiti haos.

Haftarove trupe nisu bile u stanju da probiju linije odbrane u Tripoliju ali su u posljednjim sedmicama ostvarile izvjesne pomake uz pomoć ruskih plaćenika, tvrde mještani. To je nagnalo Tursku, koja ima ekonomske interese u toj zemlji, da pošalje vojnike u Libiju kako bi pomogli ugroženoj vladi u Tripoliju.

 

 

 

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Zvaničnik Hamasa tvrdi da nema napretka u razgovorima u Kairu o prekidu vatre u Gazi

Turkish Airlines vraća se u Libiju nakon gotovo desetljeća stanke

Nova runda dijaloga Beograda i Prištine završena bez dogovora, nastavak 4. travnja

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'