Stranačke aktivnosti     | 14.01.2020. 10:11 |

Saopćenje za javnost SDP Tuzla

FENA Saopćenje

KO SDP BIH TUZLA: VLADA TK IGNORIŠE PROBLEM AEROZAGAĐENJA

Kantonalna vlada mjesecima ne razmatra goruće probleme građana, nego se bavi smjenama sebi politički neposlušnih, kako bi na odgovorne pozicije u društvu doveli sebi politički poslušne. Ovo pozicioniranje stranačkih vojnika predugo traje i može prerasti u ogroman društveni problem. Dok vlada ne radi, problemi se gomilaju i postaju sve veći.

Vlada Tuzlanskog kantona, iako nadležna za ekologiju, ignoriše narasli problem aerozagađenja u svim gradovima i općinama TK. Sarajevski kanton preduzima mjere vezano za tešku situaciju sa zagađenim zrakom u Sarajevu, a Tuzlanski kanton ne poduzima ništa.  Sarajevski kanton zabranjuje saobraćaj za dizel vozila koja imaju normu Euro 3 i manju, ograničava i preusmjerava kretanje teretnih vozila, angažuje cestovne i ekološke inspektore, asistenciju MUP-a, Ministarstva saobraćaja...Tuzlanski kanton do sada nije ništa učinio na poduzimanju mjera koje su isključivo u njihovoj nadležnosti, a podaci pokazuju da je zrak prekomjerno zagađen u nekoliko gradova i općina TK. Kanton ništa ne poduzima ni prema Termolektrani koja bi morala umanjiti proizvodnju, tj, spaljivanje uglja i emisiju SO2 u zrak iznad Tuzle, Lukavca, Živinica i drugih gradova.  

Iako od strane Gradskog vijeća Tuzle davno podnesena inicijativa Skupštini TK da se vlasnicima  velikih poslovnih zgrada, zakonom naloži da prestanu ložiti fosilna goriva, te da će biti novčano kažnjeni ukoliko se ne priključe na daljinsko grijanje ili ne ugrade toplotne pumpe, na taj zakon se neopravdano čeka. Pojedini objekti lože na stotine tona uglja i otrovaše zrak iznad Tuzle. TK ima samo jednog ekološkog inspektora, što je dokaz da Tuzlanski kanton ne vrši inspekcijski nadzor na prostoru svoje nadležnosti. Jer, jedan inspektor nije dovoljan da spriječi paljenje motornih goriva, visokosumpornih ugljeva i različitih goriva kojima se ugrožava zdravlje ljudi.

Iako su i individualna ložišta veliki uzročnik aerozagađenja, Vlada TK ne daje nikakve poticaje za povećanje energetske efikasnosti individualnih i stambenih objekata u TK, niti daje poticaje za nabavku toplotnih pumpi ili bar peći na pelet. Zašto?

Vladajuće stranke u TK će, iako je kanton nadležan za zaštitu okoliša, vjerovatno kao u slučaju problema koji su napravili sa apotekama, problem pokušati svaliti na lokalne zajednice TK, i to na one u kojima su, za njih nepodobni postojeći gradonačelnici i načelnici. U nedjelju u 18. sati, među organizatorima okupljanja građana prepoznali smo ljude iz vladajućih stranaka u TK. Licemjerno je da su ovakvo okupljanje organizovali zadnji put u januaru izborne 2018. godine. Godine 2019. im aerozagađenje nije smetalo, jer godina nije bila izborna. U januaru 2020. ponovo su „zabrinuti“ jer je godina izborna. Pozivamo građane da ne nasjedaju na jeftine trikove  onih koji skupove ne organizuju radi rješavanja problema aerozagađenja.

Kantonalna organizacija SDP BiH Tuzla traži od Vlade Federacije i Elektroprivrede BiH da ugradi uređaje za odsumporavanje na Termoelektranu Tuzla, od Vlade TK da se počne baviti poslovima iz svoje nadležnosti, a od lokalnih zajednica, da učine sve što je u njihovoj moći da se aerozagađenje smanji. 

Napomena: Fena se ograđuje od objavljenih informacija u ovoj rubrici i odgovornost za njihov sadržaj snose isključivo njihovi autori, odnosno pošiljatelji.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo