Bosna i Hercegovina     | 14.01.2020. 13:52 |

Udruženje pedagoga sporta Goražde realizuje Školu skijanja

FENA Elma Geca

GORAŽDE, 14. januara (FENA) – Udruženje pedagoga sporta Goražde i ove godine realizuje Školu skijanja. Škola se realizira od 2012. godine, dok se četvrtu godinu obavlja na planini Igman.

- Ove godine obuhvaćeno je 20 djece školskog uzrasta koja su raspoređena u tri grupe, za početnike i napredne skijaše. Ispunili smo uslove koje od ove godine zahtijeva preduzeće ZOI, da je udruženje registrovano, da sa djecom rade registrovani profesori odnosno licencirani treneri, da se posjeduje sigurnosna i adekvatna oprema, dakle o svemu se vodi računa - pojašnjava koordinator Sanin Herenda. 

Dodaje da ovaj vid sporta opstaje isključivo zahvaljujući entuzijazmu članova udruženja koji djeci uvijek nastoje pružiti neke sadržaje te isključivo uz finansijsku podršku roditelja.

- Nažalost, podrška je izostala od gradskih i kantonalnih vlasti koji nemaju sluha za ovakve projekte, iako postoji interes. Djeca u Goraždu su uskraćena za mnoge sadržaje posebno tokom zimskog raspusta kada im se ne nudi bukvalno ništa. Nemaju priliku skijati, klizati i provoditi kvalitetno vrijeme na svježem zraku - naglašava Herenda.

Podsjeća da ima primjera u drugim sredinama gdje se organizuju zimovanja za djecu o trošku općine ili grada.

- Mi smo prinuđeni da se snalazimo, ali bez podrške roditelja ni ovo ne bi bilo moguće jer oni sve finansiraju, a najviše nas košta prevoz. Jedan ciklus Škole skijanja košta 150 KM, traje tri dana po šest sati. Početnici uče osnove, vijuganje, upoznaju se sa planinom i ponašanjem na planini, dok napredniji skijaši rade po posebnom programu. Nadamo se da će i lokalne vlasti prepoznati potrebu za ovakvim projektima čime bi se znatno većem broju djece omogućilo učešće u ovom vidu sporta i rekreacije - kazao je koordinator Škole skijanja Sanin Herenda.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Razvojna banka FBiH otvara poslovnicu u Goraždu

Grad Goražde uz podršku Italije do rješenja za gradsku dnevnu pijacu

Počeo 27. planinarski pohod 'Grebak - put života'

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu