Kultura     | 14.01.2020. 13:49 |

Ove godine iz budžeta BPK-a za kulturu izdvojeno 55.000 KM

FENA Elma Geca

GORAŽDE, 14. januara (FENA) -  Ministarstvo za obrazovanje, mlade, nauku,kulturu i sport Bosanskopodrinjskog kantona (BPK) Goražde ove godine za kulturu će iz budžeta  izdvojiti 55.000 KM.

Po riječima resornog ministra Armana Bešlije, iako skromna i ova sredstva su značajna, s obzirom da se u prošloj godini za ovu oblast nije izdvojilo ništa.

- Smatram da je za kulturu potrebno izdvojiti više sredstava, a to mislimo nadomjestiti i sklapanjem sporazuma sa Kantonom Sarajevo koji ima institucije koje se bave kulturom, kako bismo, bar mjesečno, mogli upriličiti dvije pozorišne predstave u našem gradu  – istakao je Bešlija.

Napominje da pored finansijskih sredstava, resorno ministarstvo u ovoj godini planira izmijeniti i zakonska rješenja koja regulišu ovu oblast, donošenjem izmjena i dopuna Zakona o kulturi te Zakona o kulturnom naslijeđu.

- I zakonski želimo urediti ovu oblast, a ono što predstavlja prepreku jesu nadležnosti. Osnivač JU Centra za kulturu Goražde koji je glavni nosilac aktivnosti održavanja kulturnih događaja je Grad Goražde. Mi trenutno možemo po zakonu samo izdvajati sredstva za programske aktivnosti ove ustanove  ali  ne i za infrastrukturne i druge projekte. Upriličit ćemo  sastanak sa Savjetom za kulturu BPK Goražde, na kojem ćemo napraviti plan programskih aktivnosti utroška programa koda za kulturu - kazao je ministar za obrazovanje, mlade, nauku, kulturu i sport BPK Goražde Arman Bešlija.

(FENA) F. F.

Vezane vijesti

Sportisti u BiH kroz kampanju 'Glas sportista' traže promjene sistemskog finansiranja sporta

Objavljena preliminarna lista korisnika stipendija u BPK Goražde

Od 1. aprila na snazi nova Odluka o privremenom finansiranju institucija BiH

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana