Svijet     | 14.01.2020. 16:35 |

Iransko pravosuđe proglasilo britanskog ambasadora "nepoželjnim"

FENA Internet

TEHERAN, 14. januara (FENA) - Iransko pravosuđe saopćilo je u utorak da je britanski ambasador u Teheranu "nepoželjni element", prenijeli su državni mediji, nakon što su ga iranski zvaničnici optužili da je sudjelovao u ilegalnom protestu uprkos njegovim demantijima.

Iransko ministarstvo vanjskih poslova, koje ga je pozvalo, ima jurisdikciju da protjera ambasadora Roba Macairea, koji je na toj funkciji od 2018. godine, ako uvide potrebu za tim, prenosi Reuters.

- Na osnovu međunarodnih propisa, britanski ambasador u Iranu je nepoželjan element - rekao je novinarima glasnogovornik pravosuđa Gholamhossein Esmaili, na pitanje o britanskom ambasadoru. Njegovi komentari preneseni su na državnoj televiziji.

Istaknuti tvrdolinijski iranski sveštenik rekao je i da je protjerivanje ambasadora "najbolja stvar koja mu se može dogoditi", jer bi ga u protivnom lojalne pristalice generala ubijenog u američkom bespilotnom napadu "isjeckale na male komade", rekao je ajatolah Ahmad Alamolhoda u komentarima na novoj web stranici Eslahata.

Alamolhoda je predvodnik molitve petkom u istočnom šiitskom muslimanskom svetom gradu Mešadu.

Macaire je u subotu kratko zadržan, što su iranski zvaničnici rekli da je prisustvovao ilegalnoj demonstraciji, dok je ambasador kazao da je prisustvovao bdijenju za žrtve nesreće.

London je rekao da njegov pritvor predstavlja kršenje diplomatskih konvencija.

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

Kantonalni sud u Novom Travniku obilježio 20 godina rada (VIDEO)

Iran umanjio značaj izraelskog napada, nije nagovijestio odmazdu

Eksplozije u Iranu, američki mediji izvještavaju o izraelskim udarima

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'