Svijet     | 14.01.2020. 16:39 |

Grčka ponudila državljanstvo porodici Toma Hanksa zbog pomoći u požarima

FENA Internet

ATINA, 14. januara (FENA) - Grčka vlada ponudila je državljanstvo Tomu Hanksu, njegovoj supruzi i njihovo dvoje djece, u znak priznanja porodici za pomoć žrtvama smrtonosnih požara u blizini Atine u 2018.

Prošlog je mjeseca grčki predsjednik Prokopis Pavlopoulos potpisao počasno priznanje koje omogućuje 63-godišnjem glumcu, koji je proveo nedavni ljetni odmor u porodičnom domu na grčkom otoku Antiparos, da dobije grčko državljanstvo.

Odluka, koja je objavljena u vladinom službenom listu u utorak i njen supotpisnik je grčki ministar unutrašnjih poslova Takis Theodorikakos, također se odnosi na Hanksovu suprugu, glumicu i producenticu Ritu Wilson, i njihova dva sina, Chestera i Trumana.

U šumskim požarima poginulo je više od 100 ljudi u julu 2018., kada su se proširili na priobalni grad Mati i ostala obližnja turistička mjesta istočno od Atine.

- Porodica Hanks dala je signal širom svijeta za hitnu akciju pomoći svojim sugrađanima ugroženim požarima - navodi se u ukazu datiranom na 27. decembar. Dodaje se da su njihovi napori pomoći pružili "izuzetnu uslugu za Grčku".

Počasno državljanstvo po grčkom zakonu može se dati ljudima "koji su pružili izuzetnu službu zemlji i čija naturalizacija služi javnom interesu".

Hanks je postao pravoslavni hrišćanin prije drugog braka 1988. s Ritom Wilson, koja je grčkog i bugarskog porijekla.

Hanks, Wilson, i holivudski producent Gary Goetzman koproducirali su romantičnu komediju iz 2012. godine „Moje grčko vjenčanje“, koja je nominirana za Oscara za najbolji originalni scenarij.

U svom postu na Instagramu prošle sedmice, Hanks je napisao: „Počinjem 2020. kao počasni građanin Grčke! Kronia pola! (mnogo godina pred nama!) Hanx“.

Na postu je prikazana Hanksova sjenka kako drži lijevu ruku nasuprot drevnog grčkog kipa, prenosi Associated Press.

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

Stav je Grčke da Evropska unija treba odlučiti o otvaranju pristupnih pregovora s BiH

Glavna tužiteljica EU tvrdi da grčke vlasti prostavljaju prepreke u istrazi o prošlogodišnjoj željezničkoj nesreći

Porastao broj migranata iz Libije na grčkim otocima

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo