Bosna i Hercegovina     | 16.01.2020. 10:02 |

Dom zdravlja 'Dr Zoran Mitrović' Rogatica dobio senzornu sobu

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 16. januara (FENA) - Senzorna soba u sklopu Doma zdravlja "Dr Zoran Mitrović" u Rogatici namijenjena osobama s poteškoćama, naročito djeci, bit će otvorena 17. januara, saopćeno je iz UNDP-a.

Riječ je o prostoru opremljenom različitim stimulativnim sadržajima koji se koristi kako bi osobama s teškoćama osigurali dodatnu senzornu stimulaciju svih čula, pri čemu se  jednostavno kontrolišu uslovi okruženja, manipuliše se sa povećavanjem ili smanjivanjem senzornih podražaja, te se može fokusirati na jedan čulni sistem ili se istovremeno može raditi/stimulisati sa dva ili više čula.

Takve sobe postoje u svega nekoliko gradova u Bosni i Hercegovini. Nabavkom neophodne opreme i uspostavljanjem fizijatrijske ambulante, senzorne sobe i usluge logopeda, osigurani su uslovi za besplatne tretmane za djecu i omladinu s poteškoćama u razvoju.

Na promociji projekta obratit će se voditeljica sektora za upravu i regionalna savjetnica za socijalnu uključenost u Ambasadi Švicarske u BiH Dimka Stantchev Skeie, voditeljica ILDP projekta iz UNDP-a BiH Aida Laković Hošo, kao i načelnik opštine Rogatica Milorad Jagodi.

Projekat je realizovala općina Rogatica u saradnji s Udruženjem za pomoć djeci i omladini s posebnim potrebama "Rastimo srećno" Rogatica i Domom zdravlja "Dr Zoran Mitrović".

Ukupna vrijednost projekta je 57.727.46 KM, od čega je Vlada Švicarske putem Projekta integriranog lokalnog razvoja (ILDP) osigurala 43.000.00 KM, a općina Rogatica je projekat sufinancirala s 14.727.46 KM, navodi se u saopćenju.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

EU -Produžen rok za novi javni poziv projekta podrške otpornosti poljoprivrede na klimatske promjene

ReLOaD2 - Objavljen regionalni javni poziv za organizacije civilnog društva

Ratni veterani i mirovni aktivisti na komemoraciji u Rogatici: Žrtvama je svaka podrška važna

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'