Svijet     | 15.01.2020. 18:30 |

Akaar: Prerano je reći da je primirje u Libiji propalo

FENA Internet

ANKARA, 15. januara (FENA) - Turska je saopćila u srijedu da je prerano reći da je primirje u Libiji propalo nakon što Khalifa Haftar, zapovjednik snaga s istoka zemlje, nije potpisao obavezujući sporazum o prekidu vatre na razgovorima u Moskvi u ovoj sedmici.

Razgovori u Moskvi održani su na rusko-tursku inicijativu u cilju zaustavljanja Haftarove devetomjesečne kampanje da zauzme libijsku prijestonicu Tripoli od snaga u savezništvu s međunarodno priznatom vladom Fayeza al-Serraja.

Serraj, čija se ugrožena vlada bori da odvrati devetomjesečnu kampanju, potpisao je prijedlog primirja, ali je Haftar napustio Moskvu ne stavljajući svoj potpis na dokument. On od tada nije komentirao da li će ili ne potpisati primirje.

Otkako je veteranski čelnik Muammar Gaddafi svrgnut u ustanku 2011. godine, ta sjevernoafrička zemlja je u previranjima, dok strane sile pružaju podršku suparničkim grupama.

Turska podržava Serrajovu vladu, dok Haftar uživa podršku Egipta, Ujedinjenih Arapskih Emirata, Jordana i ruskih plaćenika.

- Ne možemo reći da je primirje propalo, zaista je previše rano za takva tumačenja - izjavio je turski ministar odbrane Hulusi Akar novinarima u Ankari. Dodao je da Ankara očekuje ishod diplomatskih napora Moskve, koja ima veze sa Sarrajom, čak i pored činjenice što pruža podršku Haftaru.

Turska je poslala tim za obuku i saradnju koji je sada aktivan u Libiji, saopćio je Akar. Turska se obavezala na vojnu podršku vladi u Tripoliju u decembru nakon što je dolazak ruskih plaćenika pomogao Haftarovoj Libijskoj narodnoj armiji (LNA) da ostvari male pomake na liniji fronta kod Tripolija.

U nedjelju će Njemačka biti domaćin samita o Libiji koji uključuje suparničke strane, njihove vodeće strane sponzore i predstavnike Ujedinjenih nacija, Sjedinjenih Država, Rusije, Britanije, Francuske, Kine, Turske i Italije. Haftar i Serraj također su pozvani ali je nejasno da li će oni doći, saopćila je u srijedu glasnogovornica njemačke vlade.

Devetomjesečni rat oko Tripolija tek je posljednja haotična epizoda u Libiji, izvoznici nafte i članici OPEC-a, koja je postala polazna tačka za krijumčare ljudima koji ih šalju trošnim plovilima preko Mediterana do Italije.

Sukob je također ugrozio proizvodnju nafte, upozorila je državna naftna firma, prenosi Reuters.

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

Turska - Nakon nesreće spašeno 98 osoba zarobljenih u kabinama žičare u Antaliji

Turska ograničava izvoz određenih proizvoda u Izrael zbog napada na Gazu

Turska uvodi ograničenja na izvoz u Izrael

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'