Stranačke aktivnosti | Saopćenje

Saopćenje za javnost SDP-a BiH

IZJAVA ZA MEDIJE                                                                         
SARAJEVO, 15.01.2020.

Reakcija predsjednika KO SDP BiH Damira Mašića na izjave zastupnika SDA  u KS Mirze Čelika

SDA i Čelik gaze Ustav BiH i vrhovnog tumača istog - OHR

 

Izjava Mirze Čelika koji se neustavno predstavlja kao predsjedavajući Skupštine KS, te zahtjeva od legalnog rukovodstva Skupštine da mu se 'potčini' neovisno o zakonu i ustavu je vrhunac bahatosti i pravnog nasilja.

Prvo je g. Čelik javno 'pogazio' Ustav BiH i stav OHR-a koji je apsolutni ustavni autoritet. Zatim ima hrabrosti da kaže da je učešće Ostalih u odlučivanju u Skupštini KS neustavno, jer Federacija nije implementirala presudu Evropskog suda, pa je kanton po njemu preuranio u poštivanju ljudskih prava i prekršio Ustav FBiH?! Ustavom BiH je određeno da je Konvencija o ljudskim pravima nadređena svakoj drugoj ustavnoj odredbi na svim razinama.

Prema tome implementacija presude Evropskog suda za ljudska prava je ustavna obaveza na svakoj razini vlasti. Osim što zagovara sudskim putem potvrđenu diskriminaciju, Čelik izdiže entitet iznad države jer je njemu mjera svega Ustav FBiH, a ne Ustav države! SDA sad znači javno zagovara etnički koncept u svom najradikalnijem obliku.

Volio bih da se SDA-ovi koalicioni partneri u Kantonu Sarajevo, a prije svega DF, izjasne o ovom stavu koji zagovara derogiranje presuda Evropskog suda za ljudska prava čiju implementaciju upravo DF deklarativno promiče kao svoj politički prioritet. Za SDP BiH, BH Blok, pa i sarajevsku Četvorku nema dileme da je građanska, pravna država i provedba presuda Evropskog suda za ljudska prava apsolutni prioritet. Baš zato smo mi na suprotnoj strani u odnosu na SDA.

 

SDP
Napomena: Fena se ograđuje od objavljenih informacija u ovoj rubrici i odgovornost za njihov sadržaj snose isključivo njihovi autori, odnosno pošiljatelji.