Magazin     | 16.01.2020. 08:39 |

Dogodilo se na današnji dan

FENA Cvita Kusić

MOSTAR, 16. siječnja (FENA) - 
 
- 1547. U Moskvi za prvog ruskog cara krunisan Ivan IV Vasiljevič. Poznat je po veoma značajnim reformama u Rusiji, ali i okrutnosti prema bojarima koju je primjenjivao u nastojanju da centralizira vlast i zbog ubojstva vlastitog sina, zbog čega je dobio naziv Grozni.

- 1778. Francuska priznala neovisnost SAD-a tijekom Američkog rata za neovisnost od britanske kolonijalne uprave (1775-1783). U veljači iste godine u Parizu je potpisan sporazum o savezu u tom ratu.

- 1794. Umro Edward Gibbon, engleski povjesničar, autor djela "Opadanje i propast Rimskog carstva", koje se smatra jednim od najznačajnijih u svjetskoj historiografiji.

- 1929. Umro Jovan Cvijić, srpski geograf, osnivač antropogeografije i geomorfologije te Geografskog društva u Beogradu. 

- 1945. Pobjedom savezničkih snaga pod zapovjedništvom generala Bernarda Montgomeryja i Omara Bredleyja okončana njemačka ofanziva u Ardenima, u Belgiji. Nijemci su u toj operaciji izgubili 220.000 vojnika (110.000 zarobljenih), savezničke snage 77.000 (21.000 zarobljenih).

- 1957. Umro Arturo Toscanini, talijanski dirigent, jedan od najznačajnijih u 20. stoljeću. Dirigirao je u milanskoj Scali i Metropoliten operi u New Yorku, gdje je organizirao i simfonijski orkestar.

- 1969. Češki student Jan Palah izvršio samoubojstvo spaljivanjem u centru Praga u znak prosvjeda zbog okupacije Čehoslovačke, koju su, po nalogu Sovjetskog saveza, izvršile članice Varšavskog ugovora u kolovozu 1968.

- 1979. Šah Irana Reza Pahlavi napustio zemlju pod pritiskom sljedbenika ajatolaha Homeinija, koji su potom preuzeli vlast.

- 1991. SAD i zapadni saveznici u Zalivskom ratu počeli operaciju Pustinjska oluja masovnim zračnim udarima po vojnim i industrijskim ciljevima u Iraku i Kuvajtu, 19 sati nakon isteka ultimatuma UN-a Bagdadu.

- 1998. U eksploziji metana u rudniku Soko u Čitluku kod Sokobanje poginulo 29 rudara.

- 2001. U pokušaju državnog udara u Demokratskoj Republici Kongo (Zair) ubijen predsjednik Laurent-Désiré Kabila, a dužnost predsjednika preuzeo je njegov sin Joseph Kabila Kabange.

- 2001. Umro Sergej Krajger, poznati slovenački i jugoslovenski političar iz vremena komunizma. Bio je član Predsjedništva SFR Jugoslavije od 1970. i predsjednik Predsjedništva (1981-1982).

- 2003. Iz svemirskog centra "John Kennedy" na Floridi lansiran shuttle Columbia. Neposredno pred slijetanje na Floridi, 1. veljače, nakon 16-dnevne misije, shuttle se raspao u plamenu iznad Teksasa. Poginulo je svih sedam astronauta, među kojima je bio i prvi izraelski astronaut Ilon Ramon.

- 2005. Na izborima u Hrvatskoj predsjednik Stjepan Mesić osvojio je, u drugom izbornom krugu, novi petogodišnji mandat.

- 2009. Umro Bogdan Tirnanić, novinar, publicista i jedan od najpoznatijih filmskih kritičara. Iako je film bio njegova najveća ljubav, s istom strašću pisao je o nogometu, knjigama, stripu, rock and rollu.

- 2016. Najmanje 27 osoba je ubijeno u napadima pripadnika terorističke organizacije Al-Kaida na goste hotela Splendid i restoran Kapuccino te okolne zgrade u prijestolnici Burkine Faso Uagaduguu.  

(FENA) C. K.

Vezane vijesti

Dogodilo se na današnji dan

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom