Bosna i Hercegovina     | 16.01.2020. 10:42 |

Sattler: Učinimo 2020. godinom akcije

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 16. januara (FENA) - Specijalni predstavnik Evropske unije u Bosni i Hercegovini Johann Sattler napisao je u svom blogu da je pred samu Novu godinu posjetio Brčko i s velikim zanimanjem slušao o planovima i nadama dužnosnika i poduzetnika u godini pred nama, te da mu Brčko daje nadu da 2020. može donijeti promjene.

Istakao je da je Brčko distrikt poduzetnički i s ponosom multietnički dio zemlje koji u martu ove godine obilježava 20. godina od svog uspostavljanja.

- Ipak, uprkos inicijalnom valu ekonomskog rasta i očiglednim potencijalima, nedavne ankete pokazuju da oko polovine stanovnika želi napustiti Brčko distrikt i potražiti perspektivniju budućnost drugdje. Nažalost, ovo nije izolirani slučaj, već simptom sveprisutnijeg priželjkivanja perspektive svjetlije budućnosti koji se može osjetiti u cijeloj zemlji, posebno u manjim mjestima - napisao je Sattler.

Dodao je da je strateško ulaganje u pogranične regije dio proaktivnih politika EU, ali u Bosni i Hercegovini koja se značajno oslanja na svoje odnose sa susjedima, pogranični krajevi mogu se osjećati neuobičajeno udaljenima od većih centara.

- Takve razlike dodatno produbljuju nedovoljno razvijena prometna povezanost, stoga je važno uskoro započeti sa radovima na projektima poput novog međudržavnog mosta u Brčkom. Obnova luke u Brčkom je jedan od ključnih planiranih projekata koji bi trebao osigurati direktan poticaj privredi u cijeloj zemlji. EU je dodijelila bespovratna sredstva u iznosu od 3,1 miliona eura kroz Okvir ulaganja za zapadni Balkan, a kao dopuna zajmu EBRD-a - naveo je Sattler.

Naglasio je da do 20. rođendana Brčko distrikta očekuje još više uspješnih priča iz tog dijela zemlje, bila to realizacija inicijative Vlade Brčko distrikta i Studen Holdinga za unapređenje javnih usluga za poslovanje ili pak učinkovito funkcionisanje Kancelarije za borbu protiv korupcije u punom kapacitetu, usvajanje novih zakona o udruženjima i fondacijama, javnom okupljanju i reformi javne uprave u skladu sa standardima EU, što su samo neki od primjera. 

Sattler smatra da su mnogi od problema s kojima se susreću građani Brčko distrikta isti oni koje se vide širom BiH. 

- Bilo je ohrabrujuće slušati prvo izlaganje novog predsjedavajućeg Vijeća ministara u njegovom osvrtu po svim ovim pitanjima. Članstvo u EU jedan je od glavnih strateških ciljeva BiH, za koji je potreban angažman cijelog društva i aktivno učešće svih nivoa vlasti. Sada je trenutak da svi zasuču rukave i započnu sa realizacijom. Nakon jedne decenije u Brčko distriktu obilježene brojnim zastojima i dugo očekivanim imenovanjem novog saziva vlade na državnoj razini, 2020. može biti godina akcije i za Brčko i za cijelu zemlju. Promjena je nadohvat ruke, a Brčko još jednom može predvoditi ove napore - napisao je Sattler, saopćeno je iz Delegacije EU u BiH.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Skupština Distrikta dala suglasnost na Odluku o usklađivanju plaća

U Brčkom održan seminar za šahovske sudije

EU garancije će osigurati oko 102 miliona eura za mala i srednja preduzeća u BiH

Promo

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana