Bosna i Hercegovina     | 16.01.2020. 12:33 |

U USK prolongiran početak nastave u drugom polugodištu

FENA Muhamed Sadiković

BIHAĆ, 16. januara (FENA) - Početak nastave u drugom polugodištu u osnovnim i srednjim školama na području Unsko-sanskog kantona (USK) prolongiran je za 27. januar - potvrđeno je danas iz Kantonalnog ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta.

-Zbog određenih tehničkih problema, nastava ne može početi sad u ponedjeljak i takvu smo obavijest proslijedili svim školama. Više je razloga zašto je početak drugog polugodišta prolongiran za 27. januar. Još uvijek nije završena procedura osiguranja prevoza učenika, a u nekim školama je u toku zamjena sistema za grijanje, tako da smo se odlučili na ovaj potez - rekao je ministar obrazovanja, nauke, kulture i sporta USK Damir Omerdić.

Procedure oko osiguranja prevoza učenika još nisu završene zbog nedoumica oko zakonskih izmjena, koje se odnose na centralizaciju javnih nabavki.

-Vlada je kao prioritet označila centralizaciju javnih nabavki kada je u pitanju nabavka energenata, jer je uočeno da se na taj način osigurava značajna ušteda. Što se tiče prevoza učenika, postupat ćemo kao i do sada, odnosno taj proces će ići preko javnih ustanova. Naravno, sve će se odvijati pod kontrolom i nadzorom resornog ministarstva. Procedure su toku i trebale bi biti okončane do 27. januara", dodao je ministar Omerdić.

Pojašnjeno je i kako će se centralizacijom javnih nabavki kod kupovine energenata za grijanje osigurati značajno niža cijena ponuđača, s obzirom da se radi o velikoj količini energenata.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Vlada USK i Sindikat dogovorili povećanje plata i poboljšanje standarda u obrazovanju

Vlada USK i Sindikat policije Unsko-sanskog kantona usaglasili sadržaj novog kolektivnog ugovora

Usvojen Nacrt budžeta Unsko-sanskog kantona za 2024. 

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo