Bosna i Hercegovina     | 16.01.2020. 12:41 |

Osmanović: Ministar za ljudska prava treba biti nestranačka osoba

FENA Hana Imamović

SARAJEVO, 16. januara (FENA) - Predsjedavajući Kluba poslanika Stranke demokratske akcije (SDA) u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Adil Osmanović ponovio je danas da bi trebalo obaviti dodatne konsultacije kada je u pitanju imenovanje ministra za ljudska prava i izbjeglice.

Potvrđivanje imenovanja ministra za ljudska prava i izbjeglice BiH Mlađena Božovića kojeg na tu poziciju predložio DNS, trebalo se naći na dnevnom redu današnje sjednice Predstavničkog doma, ali je tu tačku s denvnog reda sjednice skinuo predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija (SNSD) kao predlagač.

Osmanović posebno napominje da se u ovom slučaju ne radi o bilo kakvoj trgovini, ali je SDA očekivala da će koalicioni partneri ispoštovati dogovor da za ministra tog resora bude predložena osoba iz reda profesora koja je nije bila politički angažirana iz reda Ostalih.

Smatra da je dobro što se danas neće razmatrati to pitanje jer je ostavljeno vremena da se obave dodatni razgovori i postigne dogovor, no Osmanović kaže da bi najbolje bilo da se na tu poziciju predloži druga osoba što bi bilo dobro i za odnose unutar koalicije.

Odbacio je mogućnost bilo kakvog blokiranja rada državnih institucije imajući u vidu da je formiran novi saziv Vijeća ministara koji funkcionira iako je SDA smatrala da bi trebalo imati cjelokupan saziv prije imenovanja.

- Mi smo i tada govorili da sačekamo, da prođu sve provjere i da onda u paketu sve razmatramo - podsjetio je Osmanović.

Upitan da kaže da li je sporan Božović, njegovo ime, djelo i karijera, ili je u pitanju trgovina, Osmanović je rekao da što se tiče SDA radi se o ozbiljnim primjedbama koje su iznijeli na račun Božovića.

Ponovio je i da su za SDA sporne dvije stvari kada je u pitanju imenovanje Božovića i to su pitanje dosljednog provođenja koalicionog sporazuma SNSD-a i SDA o tome da treba na poziciju ministra za ljudska prava treba doći respektabilna osoba, bez bilo kakvih mrlja i osoba koja nije politički prepoznatljiva.

- Voljeli bismo da je to bio neki profesor koji je radio i imao mnogo objavljenih članaka o ljudskim pravima. To je bilo poznato i SNSD-u, ali vidjet ćemo šta će biti - zaključio je Osmanović.

Mjesto ministra za ljudska prava i izbjeglice ostalo je nepopunjeno nakon što je Predstavnički dom potvrdio 23. decembra imenovanje ostalih ministara u Vijeću ministara, a Božovićevo potvrđivanje prolongirano je jer do sjednice nisu bile završene neophodne provjere u Državnoj agenciji za istrage i zaštitu (SIPA).

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Osmanović: Pokrenuti postupak zaštite vitalnog nacionalnog interesa zbog Izbornog zakona RS

Vijeće naroda RS danas o zakonu o nepokretnoj imovini

Vijeće naroda RS sutra o zakonu o nepokretnoj imovini

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'