Ekonomija     | 16.01.2020. 13:15 |

Udruženje poslodavaca-Odbiti zahtjeve za povećanje tarifa za prenosnu mrežarinu

FENA Muhamed Hadžibegić

SARAJEVO, 16. januara (FENA) - Udruženje poslodavaca FBiH pozvalo jedanas  Državnu regulatornu agenciju za električnu energiju (DERK) da pažljivo analizira zahtjeve Elektroprijenosa BiH za povećanje tarife za usluge prenosa električne energije za oko 10 posto, kao i Nezavisnog operatera sistema (NOS) koji traži povećanje tarife za rad NOS, radi zaštite krajnjih kupaca.  

Direktor Udruženja Mladen Pandurević danas je na pres-konferenciji u Sarajevu izjavio da poslodavci očekuju da će DERK odbiti tražena povećanja cijena električne energije.

- Povećanjem cijena mrežarine automatski će porasti cijena električne energije za kupce na visokom naponu kao što su Arcelor Mittal, željeznice, BSI Jajce, Tvronica cementa Kakanj, Tvronica cementa Lukavac te ostale kompanije iz metalske, drvne i tekstilne industrije, što je još jedan namet i dodatno opterećenje za privrednike i poslovni ambijent, a što će građani osjetiti dvostruko, kroz povećanje cijena električne enrgije i cijena proizvoda i usluga - naveo je Pandurević.

Dodao je da, ukoliko DERK prihvati te prijedloge, to će značiti povećanje cijene mrežarine na prenosnoj mreži i povećanje ukupne cijene električne energije od tri do četiri posto, odnosno ukupnih troškova nabavke električne energije za sve velike kupce u BiH priključene na visoki napon.

- Kao posljedica toga došlo bi do povećanja distributivnih mrežarina što bi direktno utjecalo na sve kupce električne energije, uključujući i domaćinstva, te bi na koncu rezultiralo povećanjem cijena proizvoda i usluga - rekao je Pandurević.

Istakao je da će UPFBiH u narednom periodu intenzivno raditi sa nadležnima u pokušaju smanjenja  onih  komponenti koje regulira država, a koje finansiraju trošak instrumenata energetske politike ili kanaliziraju prihod u državni budžet i koje uključuju poreze i namete, kao i troškove ispunjavanja utvrđenih kvota, kako bi došli do rješenje koje će biti prihvatljivo za sve.

Također, naglasio je da će pokrenuti razgovore o preispitivanju zakona kojima je definiran rad regulatora, jer, smatra, trenutno regulatori uglavnom ne odgovaraju nikome za odluke koje donose.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Udruženje poslodavaca FBiH osniva Akademiju za društveno odgovorno poslovanje

UPFBiH u Konjicu predstavili rezultate iz 2023. i najavili aktivnosti za tekuću godinu

Udruženje poslodavaca FBiH nezadovoljno odnosom aktuelne vlasti, traže hitne sastanke

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana