Bosna i Hercegovina     | 16.01.2020. 13:18 |

Dević: Kupovina vremena aktualne Vlade KS ne bi li ostala na toj poziciji

FENA Kanita Aliagić

SARAJEVO, 16. januara (FENA) – Šef Kluba zastupnika Stranke demokratske akcije u Skupštini Kantona Sarajevo Mahir Dević danas je nakon sjednice Skupštine KS, kazao da niko nema pravo da uzurpira pečat, te da je Mirza Čelik potvrđen i izabran za predsjedavajućeg Skupštine KS.

Nakon što su danas prekinute dvije najavljene sjednice Skupštine KS zbog nedostatka kvoruma, Dević je na konferenciji za medije kazao da se „radi o kupovini vremena aktualne Vlade ne bi li ostala na toj poziciji“.

Dević je izrazio žaljenje zbog svih dešavanja u Skupštini KS, te kazao da u BiH nakon završetka rata nije zabilježeno „da manjina u KS-u pokušava na sve načine da Vlada većinom i da blokira procese kako bi ostala na vlasti u KS“.

- Situacija se komplikuje. Vi ste svjedoci tih blokada - da se zarobi pečat, da se ne dozvoljava da se ovjere sjednice Skupštine KS, pokreće se pitanje vitalnog nacionalnog interesa. To rade da bi onemogućili da Mario Nenadić bude premijer KS-a i to je svima jasno. Mi njima nećemo dozvoliti da nam diktiraju ko će biti novi premijer KS-a, to smo im na sastanku i rekli – kazao je Dević.

Pojasnio je da su na jučerašnjem sastanku ponudili rješenja, da kandidati za predsjedavajućeg SKS i Danijela Kristić i Mirza Čelik budu neustavni, ali da se zakaže sjednica o izglasavanju nepovjerenja Vladi koju će voditi Kristić, te ukoliko se Vlada smijeni, da se dozvoli Čeliku da predsjedava Skupštinom i da se imenuje mandatar Mario Nenadić.

Naveo je da su u prvom razgovoru ujutru prihvatili, ali su poslije odbili prijedlog.

- Mi ne možemo pristati na ovakvu vrstu ucjena i ponašanja. Na kraju krajeva evo vam vlast u KS-u i vladajte, mi nećemo. Donosite odluke vas 15 ako mislite da možete donositi odluke, preuzmite odgovornost. Premijeru, preuzmi odgovornost za stanje u KS-u – istakao je Dević.

Na novinarsko pitanje da je na dnevnom redu sjednice danas trebao biti utvrđen datum o održavanju sjednice na kojoj će biti glasano o nepovjerenju Vlade, Dević je rekao da im niko ne može garantovati da će bilo koja odluka biti ovjerena.

- Zato smo rekli vratite pečat sekretaru i vratite Skupštinu u legalne tokove mi ćemo raditi, nije sporno. Ovaj put su oni odabrali – zaključio je Dević i dodao da će ipak odluka o privremenom finansiranju u KS biti donesena do 31. januara.

Inače, stav OHR-a po pitanju predsjedavajućeg i zamjenika je sljedeći: "Postupak kojim se uređuje predlaganje i potvrđivanje predsjedavajućeg i zamjenika utvrđen je članom V2.7 Ustava FBiH, izmijenjenim i dopunjenim amandmanom na Ustav pri čemu se kaže da svaki klub delegata predlaže jednog kandidata iz reda svojih članova za izbor na mjesto predsjedavajućeg ili zamjenika predsjedavajućeg, koje mora potvrditi zakonodavni organ kantona u skladu sa svojim poslovnikom. Stavom 5. istog člana određuje se da tri kandidata koja potvrdi Skupština kantona odlučuju između sebe ko će biti predsjedavajući“.

(FENA) F. F.

Vezane vijesti

Kanton Sarajevo se zadužio 25 miliona eura za izgradnju tramvajske pruge Ilidža - Hrasnica

Konstituirana Skupština Kantona Sarajevo

Dević: Vlast je potpuno nesposobna da zaštiti ustavnopravni poredak građana u KS

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo