Svijet     | 16.01.2020. 14:39 |

Desir pozdravlja ukidanje zabrane pristupa Wikipediji u Turskoj

FENA Saopćenje

BEČ, 16. januara (FENA) - Predstavnik OSCE-a za slobodu medija Harlem Desir pozdravio je odluku suda u Turskoj da ukine zabranu pristupa internetskoj stranici Wikipedije.

Ustavni sud države je već ranije, 26. decembra, presudio da je blokiranje Wikipedije od strane turskih vlasti kršenje slobode izražavanja. Ova odluka je objavljena jučer u Službenim novinama. 

Sud u Ankari, postupajući na osnovu odluke Ustavnog suda, ukinuo je zabranu zbog čega je Wikipedija ponovo postala dostupna u Turskoj.

- Pozdravljam ukidanje zabrane Wikipedije u Turskoj od strane suda u Ankari, više od dvije i pol godine nakon što su vlasti odlučile blokirati ovu web stranicu. Ovo je pobjeda za građane koje žele imati pristup informacijama i slobodi izražavanja u Turskoj, za sve građane Turske koji su lišeni pristupa svjetskoj enciklopediji i za sve one koji su se izjasnili u korist obnavljanje pristupa u protekle dvije godine - rekao je Desir. 

On je nekoliko puta skretao pažnju vlastima na ovaj problem, a zadnji put je bilo tokom posjete Turskoj u junu 2019. godine, navodi se u saopćenju iz njegovog ureda.

- Pristup informacijama i pluralističkim izvorima je od najveće važnosti i turske vlasti trebaju garantovati to. Potrebno je to učiniti i nadam se da će uslijediti drugi koraci jer, uprkos ovim pozitivnim vijestima, u zemlji je još uvijek mnogo blokiranih web stranica - dodao je on.

Kazao je da je blokiranje web stranica ekstremna mjera koja ometa pravo pristupa informacijama, pravo javnosti na znanje i slobodan protok informacija, koji su neophodni za moderno i demokratsko društvo.

(FENA) F. F.

Vezane vijesti

Turska - Nakon nesreće spašeno 98 osoba zarobljenih u kabinama žičare u Antaliji

Turska ograničava izvoz određenih proizvoda u Izrael zbog napada na Gazu

Turska uvodi ograničenja na izvoz u Izrael

Promo

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana