Svijet     | 16.01.2020. 14:35 |

Generalni direktor AA Kazanci pozvao Egipat da hitno oslobodi novinare

FENA Internet

ANKARA, 16. januara (FENA) - Generalni direktor Anadolu Agency (AA) Senol Kazanci je, komentarišući policijski upad u ured AA u Kairu i hapšenje uposlenika agencije, istakao kako vjeruje da će ovo pitanje biti riješeno što prije, te je pozvao egipatske vlasti da hitno oslobode uhapšene novinare.

Podsjetio je da je u ured AA u Kairu upala grupa policajaca u službenim uniformama nakon čega su oduzeli telefone uposlenicima te prekinuli internet konekciju i bilo kakav kontakt s vanjskim svijetom.

"Informisani smo o ovom slučaju, a naš advokat nam je kazao da želi provjeriti o čemu se radi, da li je to neka istraga, pretraga, ili šta već. Ali mu to nije dozvoljeno. Nakon toga, naš predstavnik više nije bio u uredu. Otpravnik poslova u našoj ambasadi, gospodin Kemal, je potom stupio u kontakt sa egipatskim vlastima. Pola sata nakon događaja smo informisani te smo odmah stupili u kontakt sa našim ministrom vanjskih poslova koji je kazao da će uraditi sve što bude potrebno. Prenijeli smo mu kako se razvoj situacije s egipatskom administracijom, posebno nakon državnog udara, odrazio i na naše odnose", kazao je Kazanci, prenosi AA.

"Kazao sam mu i kako ovo za nas nisu iznenađujuće stvari, ali upad u ured te tako dugo zadržavanje nije baš situacija na koju smo navikli. Našem ministru sam još prenio da i dalje želimo pratiti razvoj situacije te se fokusirati na uzrok upada", rekao je Kazanci.

Istakao je da su brojne institucije i novinari oštro osudili policijsku raciju u kairskom uredu AA i pritvaranje uposlenika redakcije te zatražili njihovo puštanje na slobodu.

Napomenuo je da su se egipatske vlasti osjećale uznemiremo i nelagodno nakon što je međunarodna zajednica saznala za cijeli slučaj i nakon brojnih apela novinara da privedeni budu oslobođeni.

Dodao je da se Ministarstvo unutrašnjih poslova Egipta uopšte nije oglasilo o ovom događaju, ali da se je sinoć pojavila vijest u tamošnjim medijima u kojoj je ured AA u Kairu prikazan kao "teroristička ćelija", a za novinare je navedeno da su "članovi terorističke organizacije".

Kazanci je još dodao da se u toj vijesti navodi i da je agencija objavljivala sadržaje protiv egipatskih vlasti, dodavši da se u pomenutoj vijesti uposlenici AA nigdje ne nazivaju novinarima niti se agencija tretira medijskom kućom, što je samo po sebi narušavanje medijskih sloboda.

"Vjerujemo da će ovo pitanje biti riješeno što je prije moguće", zaključio je Kazanci.

Egipatska policija je u večernjim satima 14. januara izvršila upad u ured AA u Kairu i potom privela četiri uposlenika, među kojima je i jedan državljanin Turske te ih odvela u nepoznatom pravcu.

Policija je pri upadu u ured AA ugasila sigurnosne kamere i prekinula internet veze. Policajci su do jutra vršili pretres u uredu, a od uposlenika su zaplijenili pasoše, telefone i računare i nisu im dozvoljavali da kontaktiraju nikoga izvan ureda.

Egipatske institucije do sada nisu obrazložile zbog čega su novinari privedeni i kuda su odvedeni, bez obzira na upite advokata AA i turske ambasade u Kairu.

Ministarstvo vanjskih poslova Turske zatražilo je momentalno oslobađanje uposlenika AA i upad u ured AA ocijenilo aktom nasilja i pokazateljem negativnog pristupa egipatskih vlasti prema demokraciji i slobodi medija.

Glasnogovornik Ujedinjenih nacija (UN) Stephane Dujarric je kazao da su u UN-u zabrinuti za svaki izvještaj o hapšenjima i privođenjima novinara i poručio da će UN istražiti postupak egipatskih snaga sigurnosti.

Iz Komiteta za zaštitu novinara (CPJ), kao i iz Međunarodnog medijskog instituta (IPI) također su osudili upad egipatske policije u ured AA u Kairu te pozvali na hitno oslobađanje privedenih.

I glasnogovornik States Departmenta je naveo da je Washington upoznat sa vijestima iz Kaira i da poziva egipatske vlasti da oslobode privedene i omoguće slobodno novinarstvo, navodi AA.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Turska opozicija ima za cilj 'zadati udarac' Erdoganu na lokalnim izborima

U nedjelju lokalni izbori u Turskoj, AKP želi vratiti Istanbul i Ankaru

EBRD će osigurati 30 miliona eura pomoći turskim regijama pogođenim potresima

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo