Svijet     | 16.01.2020. 15:05 |

Lam: Princip 'jedna zemlja, dva sistema' mogao bi potrajati i nakon 2047.

FENA Internet

HONG KONG, 16. januara  (FENA) – Princip koji osigurava da Hong Kong uživa slobode nedostupne u kineskoj matici mogao bi se protegnuti i nakon 2047. godine sve dok ga gradska omladina ne uništi svojim „privremenim neshvatanjem“, izjavila je u četvrtak čelnica administrativne teritorije Carrie Lam.

Grad pod kineskom vladavinom, koji potresaju višemjesečni prodemokratski protesti pokrenuti percepcijom da Peking pooštrava kontrolu nad njim Britanija je predala Kini u 1997. pod uslovom da princip „jedna zemlja, dva sistema“ bude na snazi najmanje 50 godina.

Peking negira da pojačava uticaj u gradu, tvrdeći da je predan principu, i optužuje Zapad za podsticanje nemira.

Sporazum o primopredaji teritorije podrazumijeva da je azijski finansijski centar bude dio komunističke Kine, ali mu se osiguravaju slobode izražavanja i okupljanja, uz različit institucionalni okvir, uključujući i nezavisno pravosuđe.

Protesti su eskalirali u junu oko sada već ukinutog prijedloga zakona koji omogućuje izručenje osumnjičenih prestupnika matici kako bi im sudili sudovi pod kontrolom Komunističke partije, i otada su evoluirali u širi prodemokratski pokret.

- Ima dovoljna razloga za vjerovati da se „jedna zemlja, dva sistema“ neće mjenjati i nakon 2047. godine – izjavila je Lam u prvom pojavljivanju u zakonodavnom vijeću Hong Konga u ovoj godini.

Kazala je da razumijevanje i provedba tog principa zahtijevaju „očuvanje temelja jedne zemlje i poštovanje razlike između dva sistema“.

Lam je zatražila od mladih u Hong Kongu, koji su bili na čelu često nasilnih protesta, da ne krše princip zbog „privremenih nerazumijevanja“.

- Scenarij koji ih brine mogao bi biti izazvan danas njihovom vlastitom rukom – kazala je Lam, prenosi Reuters.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Prodemokratski aktivista i honkonški tajkun na suđenju u Hong Kongu se izjasnio da je nevin

Dvije godine zatvora za bivše studente u Hong Kongu zbog poticanja nasilja protiv policije

Sud u Hong Kongu podržao pravo na životno partnerstvo ali ne i brak za LGBT osobe

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana