Bosna i Hercegovina     | 16.01.2020. 15:18 |

Poslanici o imenovanju ministra za ljudska prava i izbjeglice

FENA Hana Imamović

SARAJEVO, 16. januara (FENA) - Poslanici opozicionih stranaka u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine komentirali su situaciju u vezi s današnjim 'potvrđivanjem' imenovanja ministra za ljudska prava i izbjeglice Mlađena Božovića ocjenjujući da ta situacija ukazuje na probleme unutar vladajuće koalicije.

Potvrđivanje imenovanja ministra za ljudska prava i izbjeglice BiH Mlađena Božovića kojeg je na tu poziciju predložio DNS, trebalo se naći na dnevnom redu današnje sjednice Predstavničkog doma, ali je ta tačka skinuta s dnevnog reda na zahtjev predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Zorana Tegeltije (SNSD) kao predlagača.

Poslanik opozicione Socijaldemokratske partije (SDP) Saša Magazinović kaže da predstavnici koalicionih partnera koji čine vlast na državnom nivou nisu iskreni u svojim izjavama napominjući da je u pitanju međusobna trgovina pozicijama.

- Božović nema kapacitet da bude ministar za taj resor jer je demonstrirao elementarno neznanje kada smo mu postavljali osnovna pitanja na sjednici Komisije za izbor i imenovanje o tome šta bi trebao raditi - ističe Magazinović.

Za koalicione partnere to nije sporno, dodaje, nego koalicioni partneri trguju za druga mjesta u okviru imenovanja Vijeća ministara i vjerovatno, kaže, na drugim nivoima vlasti.

Poslanik opozicionog Partije demokratskog progresa (PDP) Branislav Borenović smatra da sadašnje stanje oko imenovanja ministra za ljudska prava i izbjeglice govori mnogo o haotičnim odnosima unutar koalicije.

Za njega činjenica da još nije kompletno formirano Vijeće ministara govori o tome kako se novi saziv namjerava nositi s izazovima pred njima posebno imajući u vidu da nisu zasjedali, tvrdi, nekoliko sedmica.

Podsjeća da je već početak mandata obilježilo neslaganje unutar koalicionih partnera zbog čega postoji opravdana sumnja da će tako biti i tokom cijelog mandata.

Da postoje određeni problemi unutar koalicije smatra i poslanik opozicione Srpske demokratske stranke (SDS) Mirko Šarović, a imenovanje ministra za ljudska prava i izbjeglice BiH je prva prepreka u njihovom radu, tvrdi Šarović.

Ocjenjuje da je u pitanju klasična trgovina pozicijama jer je to način funkcioniranja koalicije, kaže, od slučaja do slučaja, slična situacija je bila i sa slanjem dokumenta Program reformi u NATO i imenovanja Vijeća ministara kada su na sceni bila, ističe, međusobna uvjetovanja.

- Ovo pitanje će se rješavati iza zatvorenih vrata - stava je Šarović.

Poslanica Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), koji je dio vladajuće koalicije, Snježana Novaković-Bursač pozvala je na poštovanje međustranačkog dogovora koji je postignut prošle godine te je sadašnju situaciju nazvala nepotrebnim odugovlačenjem.

Mlađena Božovića na poziciju ministra za ljudska prava i izbjeglice predložio je Demokratski narodni savez (DNS) koji je koalicioni partner SNSD-a, a poslanik DNS-a u Predstavničkom domu PSBiH Nenad Nešić zatražio je od Tegeltije da skine tu tačku s dnevnog reda do obavljanje dodatnih konsultacija.

U izjavi za novinare izrazio je nadu da je sada ostavljeno dovoljno vremena da se taj posao završi i riješe sve nedoumice oko imenovanja ministra i to do 4. februara kada bi trebala biti održana sjednica Predstavničkog doma.

Mjesto ministra za ljudska prava i izbjeglice ostalo je nepopunjeno nakon što je Predstavnički dom 23. decembra potvrdio imenovanje ostalih ministara u Vijeću ministara, a Božovićevo potvrđivanje prolongirano je jer do sjednice nisu bile završene neophodne provjere u Državnoj agenciji za istrage i zaštitu (SIPA).

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Odbor za žalbe građana PSBiH prihvatio dvije prijave građana

Članovi Komisije za ostvarivanje ravnopravnosti spolova razgovarali s predstavnicima GIZ-a

Članovi Zajedničke komisije za evropske integracije PSBiH u Briselu na plenarnom zasjedanju COSAC-a

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo