Bosna i Hercegovina     | 16.01.2020. 17:48 |

U Goraždu zbog zagađenja zraka proglašena epizoda “Pripravnost”

FENA Elma Geca

GORAŽDE, 16. januara (FENA) - Na prijedlog stručnog tijela za koordinaciju i nadzor Plana interventnih mjera u slučajevima prekomjernog zagađenja zraka u Bosanskopodrinjskom kantonu (BPK), proglašena je epizoda „Pripravnost“ za kompletno područje Grada Goražda, potvrdio je na današnjoj pres-konferenciji ministar za urbanizam, prostorno uređenje i zaštitu okoline BPK Goražde Bojan Krunić.

- Rezultati mjerenja zagađujućih materija u zraku na području Grada Goražde, zabilježeni na refernetnoj mjernoj stanici u naselju "Rasadnik", pokazuju prekoračenje dozvoljenih vrijednosti PM 2,5 koje iznose 48 mikrograma po metru kubnom i PM 10 koje iznose 49 mikrograma po metru kubnom - precizirao je on.

Dodao je da pored upozorenja rizičnim grupama da smanje kretanje, epizoda "Pripravnost" podrazumijeva i poduzimanje mjera kao što su inteziviranje mehaničkog i ručnog čišćenja i pranja cesta, primjena "mokrog postupka" za zimsko održavanje cesta, smanjenje broja vozila u prometu, pojačan inspekcijski nadzor nad gradilištima te drugi inspekcijski nadzor nad primjenom svih mjera.

- Mi smo trenutno u fazi upozorenja ostalim institucijama da se pridržavaju Plana interventnih mjera a prema navedenim podacima, vrijednosti parametara koji se prate niti jednom nisu prešli prag uzbune koja se proglašava ukoliko se nastavi s ovim intezitetom zagađenja i ukoliko su u vremenu od dva prethodna dana, na najmanje tri, izmjerene uzastopne satne vrijednosti u toku jednog dana - pojasnio je Krunić.

Naglasio je da, s obzirom na trenutne atmosferske prilike u BPK koje će potrajati određeno vrijeme, očekuje se da će koncentracija zagađujućih čestica biti povišena.

- Savjet za stanovništvo jeste da smanje boravak na otvorenom, smanje upotrebu automobila, a posebnu pažnju kada je u pitanju zdravlje stanovništva treba da obrate trudnice, starije osobe, hronični bolesnici i djeca predškolske dobi - ističe resorni ministar BPK Goražde.

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

SAD u stanju povišene pripravnosti nakon izraelskog napada na iransku ambasadu u Siriji

Objavljena preliminarna lista korisnika stipendija u BPK Goražde

Hrnjić posjetio BPK: Zajedničkim djelovanjem povećati obim poljoprivredne proizvodnje

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu