Bosna i Hercegovina     | 16.01.2020. 19:25 |

Predstavnički dom PSBiH se nije izjašnjavao o zakonu o sukobu interesa

FENA Aida Kovač

SARAJEVO, 16. januara (FENA) - Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH usvojio je večeras Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o upravnim sporovima BiH, čiji je predlagač Vijeće ministara BiH.

Predloženim zakonom, koji je Vijeće ministara BiH ranije utvrdilo, unapređuju se postojeća rješenja i otklanjaju nejasnoće radi bolje provodljivosti ovog zakona u praksi.

Poslanici se danas nisu izjašnjavali o principima Prijedloga zakona o sprečavanju sukoba interesa u institucijama vlasti BiH, koji su predložili Saša Magazinović, Damir Arnaut i Jasmin Emrić.

Naime, usvojen je zaključak poslanika Nikole Lovrinovića kojim je predviđeno da se Predstavnički dom ne izjašnjava o ovom prijedlogu zakona. Također, zaključkom je definirano da Predstavnički dom PSBiH traži od Vijeća ministara BiH da mu u roku od 90 dana dostavi prijedlog zakona o sukobu interesa, te da pri izradi tog prijedloga Vijeće ministara BiH kao temelj za njegovu izradu uzme današnji prijedlog zastupnika, ranija mišljenja i današnju raspravu o ponuđenom tekstu.

Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o finansiranju institucija BiH, čiji je predlagač Vijeće ministara BiH, nije dobio potrebnu entitetsku većinu glasdova, pa je upućen Kolegiju na usaglašavanje.

Iz istog razloga su na usaglašavanje Kolegiju upućeni i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o patentu, Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o Sudskoj policiji BiH, koje je predložilo Vijeće ministara BiH.

Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o prebivalištu i boravištu državljana BiH, koji je predložio poslanik Zlatan Begić, također je, zbog nepostojanja entitetske većine, upućen Kolegiju na usaglašavanje.

Na usaglašavanje Kolegiju je upućen i Izvještaj - detaljna analiza rada Izvozno-kreditne agencije BiH s posebnim naglaskom na poslovanje s „Unis“ – fabrikom cijevi Derventa, s prijedlogom mjera za rješavanje problema u radu ove agencije.

Poslanici nisu primili k znanju godišnje izvještaje Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH za 2017. godinu i 2018. godinu. U vezi sa ovom temom, usvojen je zaključak da se održi tematska sjednica o stanju u pravosuđu i o radu VSTV-a, uz obavezno prisustvo predsjednik VSTV-a Milana Tegeltije.     

Usvojen je Izvještaj o radu Pravobranilaštva BiH za 2018. godinu, dok poslanici nisu usvojili Izvještaj o provođenju Općih izbora 2018. i Izvještaj o provođenju zakona iz nadležnosti Centralne izborne komisije BiH u 2018. godini.

Predstavnički dom usvojio je Informaciju o stanju javne zaduženosti BiH na dan 31.12.2017. godine.

Na današnjoj sjednici izabrani su članovi zajedničkih komisija oba doma Parlamentarne skupštine BiH iz Predstavničkog doma: Zajedničke komisije za odbranu i sigurnost BiH; Zajedničke komisije za nadzor nad radom Obavještajno-sigurnosne agencije BiH; Zajedničke komisije za ekonomske reforme i razvoj; Zajedničke komisije za evropske integracije; Zajedničke komisije za administrativne poslove; Zajedničke komisije za ljudska prava.

Također, imenovani su i članovi delegacija Parlamentarne skupštine BiH iz Predstavničkog doma: Delegacije PSBiH u Interparlamentarnoj grupi BiH u Interparlamentarnoj uniji (IPU); Delegacije PSBiH u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Evrope (PSVE); Delegacije PSBiH u Parlamentarnoj skupštini Organizacije za evropsku sigurnost i saradnju (PSOSCE); Delegacije PSBiH u Parlamentarnoj skupštini Sjevernoatlantskog saveza (PSNATO); Delegacije PSBiH u Centralnoevropskoj inicijativi (CEI); Delegacije PSBiH u Parlamentarnoj skupštini Mediterana (PSM); Delegacije PSBiH u Parlamentarnoj skupštini Unije za Mediteran (PSUzM); Delegacije PSBiH u Parlamentarnoj skupštini Procesa saradnje u Jugoistočnoj Evropi (PSSEECP); Delegacije PSBiH u Parlamentarnoj skupštini zemalja frankofonskog govornog područja (PSF).

Usvojena je i poslanička inicijativa Saše Magazinovića kojom se Vijeće ministara BiH obavezuje da u roku od 30 dana donese dopunu Pravilnika o uslovima nabavke i načinu korištenja službenih vozila u institucijama BiH, na način da se propiše jasno označavanje službenih vozila naljepnicom ili na drugi odgovarajući način, kako bi učesnicima u saobraćaju, kao i građanima, bilo jasno vidljivo da se radi o službenom vozilu i kojoj instituciji pripada, a sve u svrhu sprečavanja zloupotreba korištenja.

Poslanici su dali saglasnost za ratifikaciju više međunarodnih sporazuma, ugovora, konvencija, protokola.

Sjednica Predstavničkog doma je završena, a naredna bi trebala biti 4. februara.  

 

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Vlada FBiH donijela zaključak o usvajanju Strategije razvoja male privrede FBiH 2022-2027.

Vlada BPK odobrila sredstva za subvencioniranje ogrijeva penzionerima

Sjednica Vlade FBiH danas u Sarajevu

Promo

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!