Regija     | 17.01.2020. 10:06 |

Crnogorski ministar: Prosvjedi SPC koriste se za negaciju CG

FENA Mladenka Krilic

PODGORICA, 17. siječnja (FENA) - Crnogorski ministar odbrane Predrag Bošković je komentirajući Zakon o slobodi vjeroispovijesti i  događanja koja su uslijedila nakon njegovog usvajanja, rekao da se galama nije podigla zbog samog zakona, već da je kampanja usmjerena ka negaciji Crne Gore i Crnogoraca kao nacije.

"Upravo ovi prosvjedi koje organizira Srpska pravoslavna crkva se koriste kao negacija državnog bića Crne Gore, identiteta i Crne Gore kao nezavisne države. Imali smo izjave pojedinica gdje govore da će se Crna Gora kad tad vratiti Srbiji, što pokazuje da priroda cjelokupnih prosvjeda i galame koja se digla uopće nije Zakon o slobodi vjeroispovijesti, već je ova kampanja usmjerena ka negaciji Crne Gore, Crnogoraca kao nacije i neovisne države", rekao je Bošković, a prenosi Radio-televizija Crne Gore (RTCG).

Mora im se, kako je rekao, poručiti da je zakon stupio na snagu, da se neće povući i da je Crna Gora spremna da razgovara sa Mitropolijom crnogorsko-primorskom o temeljnom ugovoru.

"I prije zakona nije bila samo SPC registrirana, jer je željela da bude izvan zakona i iznad države Crne Gore. Nadam se da će se Mitropolija dozvati pameti i da će vidjeti da zakon nije usmjeren protiv njih, da daje mnogo veća prava i mogućnosti Mitropoliji da vrši svoju funkciju u Crnoj Gori", poručio je crnogorski ministar. 

Kometirajući litije i molebane koji se održavaju širom Crne Gore, on kaže da je demokratsko pravo MCP da ih organizira, sve dok su skupovi mirni i dok šalju mirne poruke.

Podsjećamo, litije i molebani su počeli nakon usvajanja Zakona o slobodi vjeroispovijesti u noći između 26. i 27. prosinca prošle godine, a organiziraju se dvaput tjedno.

(FENA) M. K.

Vezane vijesti

Crna Gora: Uhićena direktorica Agencije za sprječavanje korupcije?

Nevladine organizacije traže da Crna Gora sponzorira Rezoluciju UN-a o genocidu u Srebrenici

Sattler novi veleposlanik u Crnoj Gori

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'