Stranačke aktivnosti     | 17.01.2020. 10:00 |

Priopćenje za javnost HDZ-a BiH

FENA Saopćenje

U Odžaku predstavljeno dvoknjižje dr. Čovića “Iznad crte“ - Moja vizija europske Bosne i Hercegovine i Dnevnik susreta s vjerskim velikodostojnicima

U Pastoralnim centru župe Glavosjeka sv. Ivana Krstetelja u Odžaku u četvrtak večer je održano predstavljanje dvoknjižja dr. Dragana Čovića, “Iznad crte - Moja vizija europske Bosne i Hercegovine“ i “Iznad crte 2 - Dnevnik susreta s vjerskim velikodostojnicima“.

Osim autora, dr. Dragana Čovića, u Odžaku o dvoknjižju su govorili prof. dr. fra Iko Skoko, akademik Mladen Bevanda i prof. dr. Ugo Vlaisavljević.

U Pastoralnim centru na predstavljanje dvoknjižja odazvao se veliki broj dužnosnika, nositelja izvršne i zakonodavne vlasti, crkvenih velikodostojnika, predstavnika braniteljskih udruga, gospodarstvenika te predstavnika kulturnih institucija.

Sve nazočne u Pastoralnim centru župe Glavosjeka sv. Ivana Krstetelja u Odžaku večaras je najprije pozdravio vel. Jakov Filipović, župnik.

Na početku svoga obraćanja govoreći o izdanom dvoknjižju dr. Čović se zahvalio na na ambijentu Odžaku. - Nakon Mostara, Blidinja, Viteza, Zagreba, evo u našoj smo Posavini. S druge strane jedno veliko hvala svima koji ste došli večeras ovdje da podjelite jednu ovakvu radost i možda da čujete nešto što do sada niste znali u potpunosti u onom dijelu što sam radio proteklih 20-tak godina. Na poseban način hvala dr. fra Iki Skoko, akademiku Bevanda i prof. dr. Vlaisavljević i onima koji su predstavljali knjige na drugim mjestima koja sam naznačio, jer njih zanijekati, onda ova knjiga, ove knjige, i sve druge knjige napisane, neće imati onu svoju pravu vrijednost, istaknuo je dr. Čović.

Predsjednik Čović se zahvalio i onima koji su ga ohrabrili da se iz mnoštva tekstova, zapisa, arhiva, izvuče nešto ovakvo i uobliči u jedno dvoknjižje, za sada.

-Knjiga “Iznad crte - Moja vizija europske Bosne i Hercegovine“ posvećena je govorima koje sam ja imao s ovakvih govornica u tih 20-tak godina. Izvukli smo nekih stotinjak govora. Od njih stotinjak samo su tri-četiri bila napisana, svi drugi su u ovakvoj formi bili izneseni u određenim prigodama i onda je trebao ogroman trud da bi to tehnički imalo smisla.

“Iznad crte 2 govori o susretu s vjerskim velikodostojnicima. Prva knjiga se posvetila tom političkom angažiranju i u različitim prigodama mnogi od vas će se naći u njoj, bar neki od vas koje vidim ovdje. Siguran sam da će te imati bar jednu stranicu posvećenu, ili bar jednu sliku u ove dvije knjige. Mi ćemo privesti kraju još dvije knjige, pa će ta naša priča Iznad crte, čiji idejni začetnik, kada govorimo o ovoj formi, je profesor Ivo Čolak, pa evo i njemu jedna zahvala uz sve druge koji su pomagali. Imat ćemo i Iznad crte 3 i Iznad crte 4. Ova treća će govoriti o onoj mojoj komunikaciji koji sam imao, ili koju smo imali s vama, u proteklih 20-tak godina kroz različite medijske nastupe, a četvrta će biti slična susretima kao s vjerskim velikodostojnicima, samo će prikazati političare iz svijeta. Obišli smo nekih 60-ak zemalja u pa ćemo i to na jedan primjeren način zabilježiti, istaknuo je predsjednik Čović.

-Ako budemo čitali što o nama pišu neki drugi, koji imaju malo drugačije ambicije u ovakvoj Bosni i Hercegovini, onda, crno nam se piše. Trudio sam se zajedno s vama kroz ovaj posao davati jednu pozitivnu dimenziju, jednu afirmitivnu dimenziju životu i uopće ljudima i ljudskoj dobroti. Tako, da s te strane, optimizam nije slučajnost, optimizam nije samo nešto što vi pokušavate umjetno napraviti, nego je to način života, to je tako. Zbog toga i vama, oci svećenici koji ste nazočni ovdje, predvođeni našim domaćinom, našim župnikom, don Jakovom, od srca hvala. Svi susreti koji smo na poseban način prepoznali u knjizi Iznad crte 2, o tome čuli različita promišljanja našeg života, djelovanja, razumijevanja ovog što radimo, ali smo to krajnje vjerodostojno kazali, autentično kazali. S te strane još jednom, veliko hvala i kroz ovih 20-tak godina vama, s kojima sam svih ovih godina redovito kad dođem u Posavinu, naglasio je dr. Čović.

Predstavljajući knjigu fra Skoko je naglasio kako se može doprinijeti boljim odnosima u BiH načinom kako to zagovara dr. Čović. Moramo biti iskreni, kad se ostvaruje iskrena komunikacija, dobivamo i bolje odnose u BiH. Ovo dvoknjižje da nije ovako tiskano, da nije posloženo i ukoričeno, ostao bi samo lijep obiteljski album obitelji, a ovako je visoko podigao ljestvicu političke kulture i morala, istaknuo je.

-Dr. Čović se zalaže za širi pristup, shvaćanje i prihvaćanje različitosti, kazao je akademik Bevanda, u svome obraćanju, naglašavajući kako je danas u BiH mnogo onih koji ne priznaju njene različitosti, nacionalne, jezične, kulturne, povijesne. Mnogima nije potreban dijalog, jer sve svode na isključivost i/ili na isti oblik življenja, onaj vlastiti, što dr. Čović kroz dvoknjižje opovrgava.

-Istaknut ću jednu vrlinu dr. Čovića, a čuli smo koliko ih ima. Smatram da je važna kao političaru i moralnoj figuri. To je susretljivost. Kada sam čitao ovu knjigu, mene je iznenadilo, razmišljajući o terminu susretljivosti, samo u našem jeziku, možete to pretvoriti u susret, imenicu susret, i onda u pridjev, u moralnu kvalifikaciju. Probajte na engleskom reći susretljivost. Probajte prevesti na francuski riječ susretljivost. Probajte to reći na njemačkom jeziku ili nekom drugom. Dobit će te neku otmjenost, neku otvorenost ali će te izgubiti ovaj korijen riječi. Izgubit će te susret. U našem jeziku moralna vrlina otvorenog čovjeka, dostojanstvenog, gentlemana, nekoga tko je uzvišen, jeste zapravo vrlina susretljivosti. O tome nas uči ova knjiga. Susretljivost može biti vrlina političara, ali u ovom dobu okrutne sirovosti, mračnih vizija političara, kakav je to narod koji slijedi čovjeka sa vrlinom susretljivosti. Hoćete reći mekoće, hoćete reći ustupaka, ili će te reći odvažnosti. Sa jednom vizijom koja je racionalna. Tako da to govori o narodu koji stoji iza jednog političara. Dok narod bude slijedio susretljivog političara, sa racionalnom europskom vizijom, to će biti veličina tog naroda, istaknuo je prof. dr. Ugo Vlaisavljević na predstavljanju.

HDZ BiH

Napomena: Fena se ograđuje od objavljenih informacija u ovoj rubrici i odgovornost za njihov sadržaj snose isključivo njihovi autori, odnosno pošiljatelji.

(FENA) M. K.

Vezane vijesti

HDZ BiH: Domaći dužnosnici moraju predvoditi političke procese i europske integracije BiH

Priopćenje za javnost ŽO Mladeži HDZ BiH ŽSB

Priopćenje za javnost Gradskog odbora Mladeži HDZ-a BiH Široki Brijeg

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo