Bosna i Hercegovina     | 17.01.2020. 12:38 |

Trening aktivnog roditeljstva za nastavnike razredne nastave i socijalne radnike

FENA Saopćenje

GORAŽDE, 17. januara (FENA) - World Vision u Bosni i Hercegovini je u saradnji sa Ministarstvom za obrazovanje, mlade, nauku, kulturu i sport Bosansko-podrinjskog kantona Goražde organizirao trodnevni trening aktivnog roditeljstva za nastavnike razredne nastave i socijalne radnike.

Trening se odvija u okviru saradnje ovog ministarstva i WV BiH u cilju poboljšanja roditeljskih kompetencija za roditelje učenika razredne nastave. Saradnja, također, doprinosi osnaživanju partnerstva roditelja i nastavnika kao važnih karika u razvoju punog kapaciteta svakog djeteta.

Tokom tri dana treninga, od 15. do 17. januara, obrađuju se teme važne za razvijanje životnih vještina svakog djeteta, razvijanje radnih navika i motivacije kod učenika, razvijanje zdravih navika kod učenika, kontrolisanje ljutnje i bijesa kod djece, razvoj socijalnih vještina i kompetencija kod djece, važnost igre tokom odrastanja, nenasilno rješavanja sukoba i međuvršnjačko nasilje.

Pored toga, nastavnici će sa roditeljima raditi na prevenciji i kontroli roditeljskog stresa, te razgovarati o ulozi oca u odgoju djece i važnosti učešća starijih generacija u porodici u odgoju djece. Ukupno 76 nastavnika je prošlo trening.

- Dobar roditelj je više od osobe koja djeci obezbjeđuje hranu, odjeću i osnovne potrepštine za život. Dobar roditelj učestvuje u svakodnevnici svog djeteta, sa njim razgovara i pomaže mu da donese dobre životne odluke - kazala je stručna saradnica za obrazovanje i zaštitu djece pri nevladinoj organizaciji World Vision BiH Nela Hukić.

U periodu koji slijedi, nastavnici će sa roditeljima učenika u razrednoj nastavi organizirati redovne i ciljane roditeljske sastanke, dok je dugoročno planirano uvrštavanje kurikuluma Aktivnog roditeljstva u godišnji plan i program rada škola, saopćio je World Vision u BiH. 

(FENA) F. F.

Vezane vijesti

Razvojna banka FBiH otvara poslovnicu u Goraždu

Održan prvi trening spusta u Saalbachu, važna provjera za Elvedinu Muzaferiju i bh. tim

Grad Goražde uz podršku Italije do rješenja za gradsku dnevnu pijacu

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta