Svijet     | 17.01.2020. 12:29 |

Sirijsko primirje bezuspješno, civili ginu u Idlibu

FENA Internet

ŽENEVA, 17. januara (FENA) - Čelnica Ujedinjenih nacija za ljudska prava Michelle Bachelet pozvala je u petak na momentalno zaustavljanje nasilja u Idlibu, rekavši da najnovije sirijsko primirje "opet nije uspjelo zaštititi civile".

- Veoma je tužno što civili još uvijek svakodnevno ginu u raketnim napadima iz zraka i sa zemlje - rekla je Bachelet u saopćenju o prekidu vatre, koje je trebalo biti implementirano prije skoro sedmicu.

Oko 350.000 Sirijaca, uglavnom žena i djece, raseljeno je zbog obnovljene ruske ofanzive na pokrajinu Idlib od početka decembra i zatražilo utočište u pograničnim područjima u blizini Turske, saopćile su Ujedinjene nacije u četvrtak.

Američki ured za koordinaciju humanitarnih poslova (OCHA) saopćio je u najnovijem izvještaju da se humanitarna situacija nastavila pogoršavati kao rezultat "eskalirajućih" tenzija, prenio je Reuters.

UN ističu da većina raseljenih ostaje kod rođaka ili u susjednim zajednicama, ali upozoravaju da raste broj onih koji spas od borbi traže u područjima na jugu države.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

U napadu sumnjivih militanata Islamske države u Siriji 11 ubijenih

Izrael izveo raketne napade na vojne ciljeve kod sirijske prijestolnice Damaska

U izraelskim zračnim udarima u Siriji pogođene regije Damask i Homs

Promo

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!