Svijet     | 17.01.2020. 13:09 |

Libijski general Khalifa Hifter lobira za podršku Grčke

FENA Internet

ATINA, 17. januara (FENA) - Zapovjednik snaga koje se bore protiv vlade koju podržavaju Ujedinjene nacije u ratom razorenoj Libiji započeo je sastanke u Atini u namjeri da dobije podršku Grčke kako bi se suprotstavio svojim protivnicima koji imaju podršku Turske.

Libijski general Khalifa Hifter sastao se s grčkim ministrom vanjskih poslova Nikosom Dendiasom nakon dolaska u prethodno nenajavljenu posjetu. On će u petak nastaviti sastanke s premijerom Kyriakosom Mitsotakisom, kao i drugim visokim grčkim zvaničnicima, piše AP.

Iznenadna posjeta Hiftera odvija se uoči samita koji se treba održati u Berlinu za vikend čiji je cilj zaustavljanje sukoba u Libiji, zemlji bogatoj naftom u kojoj se nadmeću države za podršku zaraćenim stranama.

Turska, koja je obećala da će poslati trupe za podršku libijskoj vladi protiv Hifterove ofanzive, u sukobu je s Grčkom oko prava za bušenje nafte i plina u istočnom Mediteranu.

U novembru su Turska i Libija potpisale kontroverzni sporazum o pomorskoj granici u istočnom Mediteranu, što je bilo protivno ranijim sporazumima koji uključuju Grčku, Kipar, Egipat i Izrael.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Bjesni požar na grčkom otoku Kritu, vlasti naredile evakuaciju

Oblaci saharske prašine prekrili Grčku, temperature do 31 stepen Celziusa

Turkish Airlines vraća se u Libiju nakon gotovo desetljeća stanke

Promo

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Huawei na 25. Međunarodnom sajmu gospodarstva u Mostaru: Inovacije za inteligentniji svijet

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana