Kultura     | 17.01.2020. 14:31 |

Otvorena izložba 'Sjećanje na Džemala Bijedića 1977-2020'

FENA Nada Landeka

MOSTAR, 17. siječnja (FENA) – Muzej Hercegovine Mostar organizirao je u petak izložbu pod nazivom "Sjećanje na Džemala Bijedića 1977-2020", povodom 43. godišnjice pogibelji Džemala Bijedića.

Izložbom je obuhvaćen dio dokumentarne građe iz bogate zbirke muzejska "Džemal Bijedić", koja prikazuje hemeroteku, telegrame sućuti, reportaže, pjesme te knjige žalosti u koje su se upisali visoki državnici, predsjednici vlada, partija, najviše ličnosti političkog života, kako u tadašnjoj Jugoslaviji, tako i u svijetu.

Kustosica, povjesničarka Muzeja Hercegovine Indira Gaštan Bešo kazala je kako su izložene fotografije od velikoga značaja.

-Na izložbi je postavljeno 18 panoa te fotografije Tita i Jovanke kako odaju posljednju počast obitelji Bijedić. Također prikazan je dio od 10. tisuća telegrama koji je prispio obitelji Bijedić, naistaknutijim ličnostima društveno političkoga života Jugoslavije i organa društveno političkih organizacija i zajednica Jugoslavije i Socijalističke Republike BiH, kao što su telegram iz SAD predsjednika Geralda Forda, telegram od kraljice Margaret od Danske te kraljice Elizabete itd.- istakla je Gaštan Bešo.

Džemal Bijedić je bio istanuti jugoslavenski i bosansko-hercegovački političar. Poginuo je u zrakoplovnoj nesreći, 18. siječnja 1977. godine. Jedan od dva javna sveučilišta u Mostaru nosi njegovo ime.

Izložba će u Muzeju Hercegovine ostati otvorena sljedećih mjesec dana.

 

(FENA) M. K.

Vezane vijesti

Lik i djelo Jovana Divjaka predstavljeni izložbom u Historijskom muzeju BiH

Otvorena izložba fotografija 'Duvanjski memento'

U Mostaru izložba i proglašenje najboljih radova u sklopu Dana frankofonije

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana