Bosna i Hercegovina     | 17.01.2020. 14:35 |

Komšić i Džaferović primili delegaciju dobitnika najvećih ratnih priznanja

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 17. januara (FENA) - Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić i član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović primili su danas delegaciju Saveza dobitnika najvećih ratnih priznanja Federacije BiH, saopćeno je iz Predsjedništva BiH.

Razgovarano je o radu tužilaštava i sudova u predmetima vođenja istraga i postupaka protiv optuženih za ratne zločine iz redova Armije i MUP-a Republike Bosne i Hercegovine. Konstatirano je da se optužnice u ovim slučajevima podižu neselektivno, dok se zanemaruju masovni i zločini drugih vojnih formacija. Zbog toga se, kako je naglašeno, osnovano sumnja da je riječ o pokušaju da se kroz djelovanje dijela pravosuđa, pokuša izmijeniti karakter rata.

Predstavnici Saveza dobitnika najvećih ratnih priznanja Federacije Bosne i Hercegovine istaknuli su hitnu potrebu za konkretnim reakcijama na spomenute procese, koje bi bile i institucionalne i političke, ali i reakcijama u širem društvenom smislu.

S tim u vezi je istaknuto da se Državna strategija za rad na predmetima ratnih zločina, koja je u načelu dobar dokument, pretvorila u svoju suprotnost jer postoji potpuno neprihvatljiv disbalans u podizanju optužnica protiv pripadnika Armije i MUP-a Republike Bosne i Hercegovine u odnosu na pripadnike agresorskih i separatističkih vojnih formacija.

Navedeno je da je ta vrsta disbalansa u podizanju optužnica posljedica potpune zapuštenosti rada sudstva i tužilaštva i političke mobilizacije protiv države Bosne i Hercegovine, pri čemu je evidentna sprega između političkih centara izvan granica države Bosne i Hercegovine i unutarnjih aktera, koji svoje aktivnosti baziraju na lažnim svjedočenjima i podmetanjima.

Naglašeni su eklatantni primjeri neselektivnog podizanja optužnica i donošenja presuda protiv pripadnika Armije i MUP-a Republike Bosne i Hercegovine po komandnoj odgovornosti, i to upravo u onim gradovima, poput Goražda, koji su u najširim razmjerama pretrpjeli ogromne posljedice usljed agresije na državu Bosnu i Hercegovinu.

Naveden je i primjer Sarajeva, gdje niko od konkretnih počinitelja zločina tokom opsade grada nije odgovarao za ubistva civila. Istaknuto je da, s jedne strane, postoje brojne optužnice za branioce bosanskohercegovačkih gradova, a s druge, niko od pripadnika agresorskih snaga nije ni optužen za teror i počinjene masovne zločine nad građanima tih gradova.

Članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine istaknuli su da je na ove aktivnosti potrebno dati i insititucionalni i politički odgovor. U tom smislu je najavljena izrada plana i programa u saradnji sa Savezom dobitnika najvećih ratnih priznanja Federacije Bosne i Hercegovine i drugim srodnim organizacijama.

Članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine tokom razgovora su naglasili i nepovoljnu  i nezadovljavajuću političku klimu unutar domaćeg javnog mnjenja jer se političko suprotstavljanje navedenim problemima na potpuno apsurdan način tretira kao narušavanje društvenih i političkih odnosa unutar države, što otvara prostor za djelovanje antibosanskih i antidržavnih aktivnosti, koje na kraju proizvode navedene posljedice.

Članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine su s tim u vezi iskazali potpunu opredijeljenost da se po svaku cijenu suprotstave intencijama krivotvorenja bliske prošlosti. Zajednički je konstatirano da je to obaveza i dužnost kako izabranih zvaničnika tako i svih odgovornih aktera društva zbog budućnosti države Bosne i Hercegovine i budućnosti njenih građana.

Sastanku s članovima Predsjedništva Bosne i Hercegovine prisustvovali su predsjednik Saveza Aljo Bošnjaković, bivši predsjednik Saveza Ahmet Sejdić, predsjednik Nadzornog odbora Saveza Ismet Godinjak, predsjednik fonadacije Istina za Goražde Kasim Brdar i komandant Ferid Buljubašić.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Komšić uputio telegram saučešća kralju Kraljevine Maroko nakon razornog zemljotresa

Komšić i Bećirović razgovarali sa Rosensaftom o holakustu i genocidu

Komšić: Čekamo prijedlog Bećirovića

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo