Bosna i Hercegovina     | 17.01.2020. 16:59 |

U Domu zdravlja u Rogatici otvorena senzorna soba za djecu s poteškoćama

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 17. januara (FENA) - U  Domu zdravlja "Dr. Zoran Mitrović" u Rogatici otvorena je senzorna soba namijenjena osobama s poteškoćama, naročito djeci, saopćio je UNDP-a.

Nabavkom neophodne opreme, uz fizijatrijsku ambulantu i usluge logopeda, osigurani su uslovi za besplatne tretmane za djecu i omladinu s poteškoćama u razvoju.

Oko 150 djece i omladine koristit će usluge senzorne sobe, logopeda i fizijatrijske ambulante.

Realizacija projekta trajala je pet mjeseci.

Senzorna soba je interaktivni prostor s odgovarajućom opremom kako bi osobama s teškoćama senzorne integracije osigurali dodatnu senzornu stimulaciju ili reducirali senzorne podražaje.

Oprema koja je dio senzorne sobe potpomaže stimulaciju čula sluha, vida, dodira i mirisa.

Ovakve sobe postoje u svega nekoliko gradova u Bosni i Hercegovini.

Svečanosti otvorenja prisustvovali su viša koordinatorica u Sektoru za upravu u Ambasadi Švicarske u BiH Alma Zukorlić, voditeljica ILDP projekta iz UNDP-a BiH Aida Laković Hošo, kao i općinski načelnik Milorad Jagodić. 

Ukupna vrijednost projekta je 57.727,46 KM. Vlada Švicarske je u Projektu integriranog lokalnog razvoja (ILDP), projekat finansirala s 43.000 KM, a Opština Rogatica  sufinancirala s 14.727,46 KM.

Projekat integriranog lokalnog razvoja (ILDP) pomaže uspostavu i jačanje funkcionalnog sistema planiranja i upravljanja razvojem na lokalnom, kantonalnom i entitetskom nivou te kvalitetniju provedbu javnih politika doprinoseći sveukupnom razvoju BiH.

Prilikom ceremonije otvaranja senzorne sobe, načelnik Rogatice Milorad Jagodić je naglasio nastavak uspješne suradnje te opštine sa Švicarskom ambasadom i UNDP-om.

- Danas je, nažalost, sve više djece s poteškoćama u razvoju kojima je potrebna ovakva pomoć. Mi smo prepoznali njihove potrebe te smo stoga kandidovali upravo ovaj projekt za finansijsku podršku putem ILDP-a kako bi se unaprijedio kvalitet života djece s poteškoćama u razvoju - načelnikove su riječi.

Direktor Doma zdravlja u Rogatici dr. Siniša Milješić navodi da je ta ustanova osigurala prostor za smještaj opreme i da će biti osiguran i stručni kadar. 

Voditeljica Projekta integriranog lokalnog razvoja Aida Laković Hošo je navela da je potreba za realizacijom ovakvog projekta isticana u procesu izrade Strategije razvoja u opštini Rogatica.

- Nadamo se da će se ovakvi vidovi podrške provoditi i u budućnosti, a posebno u pravcu osiguravanja šire sistemske podrške, kako bi se s djecom s poteškoćama u razvoju radilo prema najsavremenijim metodama i na taj način doprinijelo njihovom sticanju neophodnih vještina - naglasila je Laković Hošo.

Projekat je realizovala Opština Rogatica u saradnji s Udruženjem za pomoć djeci i omladini s posebnim potrebama „Rastimo srećno“ Rogatica i Domom zdravlja „Dr Zoran Mitrović“.

Opština Rogatica priključila se ILDP projektu u 2017. godini. Projekat je Opštini pružio stručnu podršku za izradu Strategije razvoja opštine Rogatica 2018.-2027., usvojene 2018. godine, kao i podršku za uspostavu opštinskih struktura za upravljanje razvojem i provođenje razvojnih procesa.

ILDP je zajednički projekat Vlade Švicarske i UNDP-a u BiH.

 

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Radionica za roditelje o važnosti radnog pamćenja kod djece

Djeca umiru od gladi u sjevernoj Gazi

Beograd: Policija podnijela prekršajnu prijavu zbog trovanja djece alkoholom

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'