Stranačke aktivnosti     | 17.01.2020. 15:48 |

Priopćenje za javnost HDZ-a BiH

FENA Saopćenje

17. siječnja 2020.
PRIOPĆENJE ZA JAVNOST

Ćulap: Pozitivni financijski rezultati Županije Posavske

''Iako proračunska 2019. godina još nije završena, već sad se može zaključiti da je ista za Proračun Županije Posavske bila uspješna. Pozitivan financijski rezultat nije upitan, obzirom da su prihodi i primici ostvareni u ukupno većem iznosu od planiranog, po preliminarnim analizama od otprilike 1% više, odnosno oko 42,5 milijuna KM ukupno. U 2019. godini provedeno je niz aktivnosti usmjerenih ka realizaciji ciljeva strateškog razvoja Županije i osiguranja boljih životnih uvjeta za stanovnike Županije zahvaljujući zadovoljavajućem punjenju Proračuna i viziji Vlade Županije Posavske'' – izjavila je Nada Ćulap, ministrica financija Županije Posavske.

Već godinama se, ističe ministrica Ćulap, pokušava pronaći učinkovita ravnoteža između socijalnog i razvojnog aspekta Proračuna, pomažući socijalno ugrožene kategorije, a istovremeno stvarajući uvjete za napredak i smanjenje broja socijalnih slučajeva. U tom smislu, s jedne strane, povećan je dječji doplatak na 45 KM po djetetu mjesečno, a zbog financijskih poteškoća zdravstvenih ustanova s područja Županije Posavske povećani su i transferi zdravstvenim institucijama za 300.000 KM. S druge strane, izdvojeno je 1.150.000 KM za razvoj poduzetništva, obrta i zadruga, povećana su izdvajanja za vodoprivredu i uređenje poljoprivrednog zemljišta.

''Trudimo se uredno servisirati postojeće kreditne obveze, kao i pružati maksimalnu potporu kapitalnim razvojnim projektima na području Županije Posavske'' – naglasila je Ćulap, dodajući da bi se projicirani pozitivni trendovi u Bosni i Hercegovini i Federaciji Bosne i Hercegovine trebali odraziti i na ekonomsku situaciju Županije Posavske. Stoga, kaže, plan Proračuna Županije Posavske za 2020. godinu slijedi istu uspješnu formulu iz 2019. godine.

Ukupno, planirani prihodi za 2020. godinu iznose 43,4 milijuna KM i veći su od plana 2019. godine za 3,36%. Županija se ne planira kreditno zaduživati, pa se planirani prihodi za financiranje rashoda odnose isključivo na proračunske prihode, namjenske prihode te manji dio tekućih i kapitalnih potpora. Prilikom izrade Proračuna Županije Posavske osnovni cilj je bio osiguravanje održivog napretka Županije, prvenstveno kroz potporu malom i srednjem poduzetništvu, poljoprivredi, vodoprivredi i šumarstvu te uređenju poljoprivrednog zemljišta. Županija Posavska je, na prvom mjestu, plodno poljoprivredno područje, s privlačnim geostrateškim položajem pa se u 2020. godini za navedene svrhe planira izdvojiti ukupno oko 3 milijuna KM.

''Kao i do sada, nisu zanemarene najugroženije kategorije stanovništva Županije, pa će se nastaviti s implementacijom programa iz oblasti socijalne zaštite i skrbi o braniteljskoj populaciji, ali i s implementacijom ostalih programskih usmjerenja, bilo postojećih, bilo novih, koja su prepoznata kao ključna. Uvodimo nove programe zaštite obitelji s djecom i u te svrhe namjeravamo izdvojiti 100.000 KM više nego u 2019. godini. Osim toga, posebna pozornost će se pružiti financijskoj potpori mladim obiteljima kroz stambeno zbrinjavanje, oslobađanje od plaćanja poreza za kupovinu prve nekretnine i druge mjere demografske politike. U sferi obrazovanja pomoć je usmjerena ka osiguranju besplatnog prijevoza učenika, sufinanciranju nabavke udžbenika i već dugogodišnjoj praksi stipendiranja naših studenata.''

HDZ BiH

Napomena: Fena se ograđuje od objavljenih informacija u ovoj rubrici i odgovornost za njihov sadržaj snose isključivo njihovi autori, odnosno pošiljatelji.

(FENA) R. G.

Vezane vijesti

HDZ BiH: Domaći dužnosnici moraju predvoditi političke procese i europske integracije BiH

Priopćenje za javnost Gradskog odbora Mladeži HDZ-a BiH Široki Brijeg

HDZ BiH: Dan neovisnosti poziva na ustavno domoljublje, nastavljamo raditi na europskom putu BiH

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo