Bosna i Hercegovina     | 17.01.2020. 16:28 |

Održana konferencija 'Posavina u obrani suverenosti i samostalnosti BiH'

FENA Saopćenje

ORAŠJE, 17. siječnja (FENA) – „Posavina u obrani suverenosti i samostalnosti Bosne i Hercegovine“ naziv je znanstveno-stručne konferencije koja je održana u Orašju u organizaciji Sveučilišta u Mostaru, Hrvatske akademije za znanost i umjetnost u BiH, Instituta društvenih znanosti "Ivo Pilar" – Područni centar Osijek te Instituta za migracije i narodnosti Zagreb.

Voditelj Područnog centra Osijek Instituta društvenih znanosti "Ivo Pilar" Miljenko Brekalo podsjetio je kako je ovo već šesta konferencija s tematikom Domovinskog rata koju taj institut organizira u suradnji sa Sveučilištem u Mostaru, a na zadnje dvije konferencije uvrštene su teme iz Domovinskog rata u Bosni i Hercegovini, priopćeno je iz Ured za odnose s javnošću Sveučilišta u Mostaru.

„Uvjeren sam da će zbornik s ove znanstveno-stručne konferencije biti vrlo bitan u pisanju nacionale povijesti Hrvata u obje države koje su domovine hrvatskoga naroda“, rekao je Brekalo.

Rektor Sveučilišta u Mostaru Zoran Tomić istaknuo je kako je primarni zadatak konferencije traganje za povijesnom istinom.

„Ovdje smo u potrazi za tom istinom i uvjeren sam da će nas ova sinergija, toliko značajnih ljudi i svjedoka povijesti, približiti onom što se događalo prije tridesetak godina na ovom prostoru. Vjerujem kako ćemo svi mi biti okupljeni upravo u istini i pokušati dočarati, približiti i svjedočiti tu istinu“, kazao je rektor Tomić.

Domaćin konferencije, predsjednik Vlade Županije posavske Đuro Topić rekao je kako je cilj konferencije doći do novih spoznaja utemeljenih na činjenicama o organiziranju Posavine u obrani suverenosti i samostalnosti Bosne i Hercegovine, a jednako tako i opstojnosti hrvatskog naroda na tim prostorima.

„Ideja Sveučilišta je temeljena na traganju istine, stalno traganje za istinom, to je pretpostavka spokoja i mira, gradnje bolje budućnosti za generacije koje dolaze i na ove prostore i diljem svijeta“, istaknuo je akademik Vlado Majstorović, predsjednik Programskog odbora konferencije.

Prije samog početka konferencije održana je sjednica Senata Sveučilišta u Mostaru na kojoj je usvojen sveučilišni kalendar za akademsku 2020./2021. godinu. Održani su i sastanci s predstavnicima županijskih i općinskih vlasti, predsjednikom Vlade Posavske županije Đurom Topićem.

Na sastanku je istaknut nastavak podrške Sveučilištu, a govorilo se i o potrebama tržišta rada s naglaskom na Posavinu i otvaranju novih studijskih programa, stoji u priopćenju.

(FENA) R. G.

Vezane vijesti

'Mjera mora' predstavlja BiH na svjetskoj pozornici Venecijanskog bijenala (VIDEO)

Dan otvorenih vrata Akademije likovnih umjetnosti Široki Brijeg

Završen SMART Campus Hackathon by SUMIT 2023.

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu