Kultura     | 18.01.2020. 14:43 |

Sutra zatvaranje takmičenja Start Me Up High school

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 18. januara (FENA) - Na Internacionalnom Burch Univerzitetu sutra će biti upriličeno zatvaranje najvećeg srednjoškolskog takmičenja u poduzetništvu Start Me Up High school.

Svrha takmičenja je da se podstaknu srednjoškolci da se bave poduzetništvom, te pruži mogućnost za razvoj vještina kroz niz različitih radionica, te prilika da se takmiče i stečeno znanje primijene praktično, a kasnije da ideju realizuju u univerzitetskom inkubatoru.

Ovogodišnji učesnici dolaze iz različitih dijelova Bosne i Hercegovine i to iz Gradačaca, Goražda, Tuzle, Bijeljine, Banja Luke, Velike Kladuše, Mostara, Srebrenice, Foče, Visokog, Sarajeva, Zenice, Brčkog, Bihaća, Zavidovića, Novog Travnika.

Oni će predstaviti ideje koje rješavaju određeni društveni problem, a to su kako da ubrzamo proces digitalizacije u BiH, bolje upravljamo vremenom i obavezama, kako pomoći slijepim i slabovidnim licima u kretanju pomoću GPS audio uređaja, kako riješiti problem narušene privatnosti korištenjem mobilnih uređaja, kako ćemo skupljajući smeće skupiti bodove koji nam nose popuste prilikom kupovine proizvoda i usluga, kako locirati ukradeno vozilo, riješiti problem zagađenosti zraka, smanjiti potrošnju električne energije te riješiti problem smještaja migranata i druge ideje.

Organizatori takmičenja su Asocijacija srednjoškolaca u Bosni i Hercegovini i Internacionalni Burch Univerzitet, dok su partneri UNDP, BH Futures Foundation i Bit Alijansa, saopštili su organizatori.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Isak otvorio matematičko takmičenje za učenike iz Zeničko-dobojskog kantona

Kroz podršku bh. privredi projekt EU4Business Recovery omogućio novo zapošljavanje

Zagreb - Završeno 29. međunarodno takmičenje u učenju Kur’ana, prvi put pobijedila žena

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta