Bosna i Hercegovina     | 18.01.2020. 14:35 |

Dodik: Ćuluma za direktora SIPA-e, nema smjene Đokića

FENA Dušica Stanojević

BANJA LUKA, 18. januara (FENA) - Lider Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorad Dodik potvrdio je danas da očekuje da Vijeće ministara Bosne i Hercegovine imenuje Darka Ćuluma za direktora Agencije za istrage i zaštitu (SIPA), da nema zahtjeva za smjenu ministra energetike i rudarstva RS-a Petra Đokića, kao i da SNSD želi mjesto potpredsjednika Federacije BiH.

Na informacije da je ministar sigurnosti BiH Fahrudin Radončić predložio sadašnjeg direktora policije RS-a Darka Ćuluma za novog direktora SIPA-e, kazao je da je provedena sva potrebna procedura za to imenovanje i sada je na Vijeću ministara da završi to imenovanje.

Dodik je dodao da ni na jednom formalnom sastanku nije bilo riječi o smjeni Đokića, nazvavši to spekulacijama.

Lider SNSD-a je potvrdio i da je ta stranka zainteresovana za mjesto potpredsjednika Federacije BiH.

- Smatramo da smo mi jedini legitimni predstavnici Srba u FBiH. To nije ni SDA, ni Stranka za BiH, ni DF...Mi se približavamo broju od šest poslanika, koji mogu da predlože i to pitanje i mislim da ćemo uspjeti - kazao je on na konferenciji za novinare.

Na pitanje da li SDA osporava imenovanje Mlađena Božovića za ministra za ljudska prava i izbjeglice i da li to ima veze sa mjestom potpredsjednika Narodne skupštine RS-a iz reda bošnjačkog naroda, Dodik je naveo da je princip da se dogovara za jedan nivo vlasti i da se strukturiše taj dogovor.

- Mi se držimo te vrste priče, da ono što pripada jednoj partiji ili narodu drugi ne trebaju osporavati. Sve što se pojavljivalo u štampi za Božovića se pokazalo da nije tačno - ustvrdio je.

Smatra da sada "SDA želi dogovor na dogovor" te da osporavaju nešto što je već dogovoreno.

- Razgovarao sam telefonom sa liderom SDA Bakirom Izetbegovićem. Ako ćemo razgovarati o entitetskom nivou, nije problem da razgovaramo, ali idemo nivo po nivo... - rekao je on.

Na namjere iz Hrvatske da odlaže radioaktivni otpad na Trgovskoj Gori, blizu granice s BiH, ponovio je da je to neprihvatljivo i da će se predstavnici BiH protiv toga boriti politički, pravno i na međunarodnom planu.

Dodik je, nakon sjednice Izvršnog komiteta SNSD-a, kazao da je bilo riječi o investicijama u RS, kao i o situaciju u Drvaru, gdje će on i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić 29. januara otvoriti pogon fabrike "Jumko", kao i da SNSD želi svoja ministarska mjesta i na nivou Livanjskog kantona.

Ponovio je da se u RS zalažu za "ulazak" ruskih lijekova na tržište BiH, koji su, kako je dodao, daleko jeftiniji.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Vlada FBiH donijela zaključak o usvajanju Strategije razvoja male privrede FBiH 2022-2027.

Vlada BPK odobrila sredstva za subvencioniranje ogrijeva penzionerima

Sjednica Vlade FBiH danas u Sarajevu

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom