Kultura     | 18.01.2020. 20:42 |

Otvorena humanitarna izložba pod nazivom 'Empatija'

FENA Aida Kovač

SARAJEVO, 18. januara (FENA) - Humanitarna izložba i kreativna promocija pod nazivom "Empatija" otvorena je večeras u franjevačkom samostanu "Sv. Anto" na Bistriku.

Organizatori izložbe su nekoliko udruženja koja su članice Asocijacije Nevladinih Organizacija Regiona (ANOR), a namjera je da se prodajom radova pomogne u rješavanju trenutne imigrantske krize, a ukoliko se sakupi dovoljno sredstava pomoglo bi se u ublažavanju katastrofe po divlji svijet u Australiji usljed požara - navode organizatori.

Članica osnivačkog tijela Asocijacije Nevladinih Organizacija Regiona i predsjedavajuća Udruženja "Val" Ana Dominik Rodić je kazala da je ovo udruženje zajedno s Uduženjem likovinih umjetnika BiH, foto klubom "Valter" i jednim brojem pojedinaca organiziralo ovu izložbu.

- Nastojimo dio sredstava uputiti za pomoć imigranstkoj krizi, ali i krizi koja je zadesila Australiju usljed velikih požara. Budući da su se međunarodne organizacije potrudile da ljudska prava imigranata budu na neki način dobro ispoštovana, mi smo odlučili da im pomognemo više u asimilaciji sa našim društvom – pojasnila je Dominik Rodić.

Kazala je da su izložene radove potpisuju uglavnom akademski umjetnici, profesori likovne umjetnosti, profesionalni fotografi... Pored toga, predviđeno je da dolaze i književnici koji bi imali promotivne večeri, tako da bi na taj način i oni podržali ovu aktivnost.

Dominik Rodić je najavila je da će vjerovatno biti predstavljena i u Tuzli te drugim gradovima u BiH.

Među izloženim radovima je i slika Selme Vejzagić koja nije profesionalna slikarica, nego joj je to samo hobi.

Kaže da je njen rad vezan za temu empatije, a ponukao ju je požar u Australiji, s obzirom na to da je jedan od njenih najboljih prijatelja treutno u Australiji i pričao joj je o požarima "jako tužno".

- Borovi koji se nalaze na slici predstavljaju sliku borova iz kanjona rijeke Tare, gdje vrlo rado odlazim. Želja mi je bila da predstavim kako bi izgledalo kada bi se šumi približavao požar tako da crvena i crna boja na slici predstavljaju požar koji se približava šumi, koji stvarno iza sebe ostavlja katastrofalne posljedice na šumu koja se jako teško obnavlja – istaknula je Vejzagić.

Izložba će u Sarajevu biti postavljena mjesec dana.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

U Franjevačkom samostanu prodajna izložba za pomoć migrantima (VIDEO)

U Visokom regionalni sastanak i diskusija povodom kršenja ljudskih prava

Promo

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo

TP 'Intera' Mostar: Radionica o digitalizaciji procesa u MSP

Alma Ras: Slavimo uspjeh s uposlenicima od preko deset i dvadeset godina izvrsnosti