Bosna i Hercegovina     | 19.01.2020. 10:50 |

Šabić: Kroz rad NVO „Sunce“ djeci pokušavamo dati samo najbolje

FENA Mevlida Ridžal

BUGOJNO, 19. januara (FENA) - Samo spominjanje nevladinog sektora na području bugojanske općine veže se, prije svega, za rad Nevladine organizacije „Sunce“, koja je od osnivanja 1999. do danas uspješno provela mnoge značajne projekte.

Voditeljica ove nevladine organizacije Elmedina Šabić u razgovoru za Fenu ističe kako joj se, upravo kroz angažman u „Suncu“, pružila prilika da „djeluje na način za koji smatra da je potreban lokalnoj zajedniici, pogotovo djeci i omladini“.

- „Sunce“ je multietnička, neprofitna i nestranačka organizacija, čija je osnovna misija jačanje civilnog društva u svim segmentima, onako kako se u datom momentu ukaže potreba u zajednici. Na početku smo, u saradnji s humanitarnim organizacijama, pomagali povratnicima, da bi se kasnije okrenuli edukativnom, i djelovanju u nekim drugim pravcima - kazala je.

Smatra kako su nevladine organizacije „najbolji korektiv društva, te da su postigle određenu zrelost da danas mogu značajno doprinijeti pozitivnim promjenama u društvu“.

Dodaje da NVO „Sunce“ nikada nije bila na budžetu i da, samim tim, nije ni imala siguran izvor sredstava, te da se, u njihovom nedostatku, moraju realizirati samoodrživi projekti, iz kojih se nastoje isfinansirati stvari, koje su neophodne za rad ove organizacije.

-Teško je izdvojiti najvažnije projekte koje smo radili, jer ih je bilo puno. Ali, ono što je važno jeste da smo mi uvijek bili pioniri u svemu. Projekte koji se sad potenciraju, poput multietničnosti, radili smo još 2004. i 2005.  I tada smo mislili da je normalno da organiziramo zajedničko ljetovanje za majke i djecu svih nacionalnosti. Radili smo i na projektima koji su se bazirali na socijalno poduzetništvo, rodnu ravnopravnost i neke druge teme, koje se tek sad aktueliziraju - naglasila je. 

I sama je bila tvorac nekoliko projekata koji su implementirani tokom njenog 19-godišnjeg rada u najaktivnijoj nevladinoj organizaciji u Bugojnu, od kojih su neki postali tradicionalni i provode se svake godine u tome gradu.

-Kroz „Malu školu“, radili smo kreativne radionice za djecu predškolske dobi, a naši sugrađani se još uvijek sjećaju i projekta „Bugojno bez granica“, kada smo priredili zanimljiv program povodom Svjetskog dana mladih. Tradicionalno, organiziramo defile prvačića iz svih osnovnih škola, i svake godine obilježimo početak njihovog školovanja, što je poseban događaj za djecu i njihove roditelje. Još jedan projekt je prešao u tradiciju, a podržan je od Općine Bugojno s načelnikom Hasanom Ajkunićem na čelu, a to su „Igre bez granica“, u povodu Dana općine, gdje najmlađi sudjeluju u neobičnim takmičarskim disciplinama, i tako šalju nesvakidašnju poruku svom gradu za rođendan - kazala je.  

Druženja djece, posjete SOS selu, i razvijanje kod najmlađih osjećaja humanosti i empatije, imaju neprocjenjivu vrijednost u radu NVO „Sunce“ , kao i akcije pomoći za porodice u stanju potrebe, a posebno projekt „Djeda Mraz party“ koji je, također, humanitarnog karaktera.

- Od prikupljenih sredstava i namirnica pravimo poklone za djecu, kojima roditelji ne mogu  kupiti novogodišnji paketić. Teško se zaboravljaju situacije u kojima djeca ne primjećuju uopće Djeda Mraza i paketiće koje smo za njih kupili, već vreću brašnu koju smo donijeli - istaknula je.

U svim ovim aktivnostima dešavale su se, kaže, brojne prepreke i poteškoće, ali "iskreni dječiji osmijeh je energija koja je tjera da ide dalje, jer djeca su ta koja zaslužuju da im se pruži najbolje".

Na kraju dodaje da je jedna od aktivnosti koju razvijaju u NVO „Sunce“ volonterizam, odnosno aktivizam, i da sarađuju s nevladinim organizacijama iz cijele Bosne i Hercegovine, pa i regije.

-Aktivizam ispunjava svakog čovjeka, i veoma je važan u razvoju svake osobe, pogotovo mladih. Jer, kao aktivisti u projektima značajnim za cjelokupno društvo, upoznaju različitosti, druge ljude... Time se kod njih povećava stepen tolerancije, i ruše predrasude koje su, možda, ranije imali -  zaključila je Elmedina Šabić.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Bugojno: Šumski požar na lokalitetu Garački potok stavljen pod kontrolu

Šumski požar na lokalitetu Garački potok i dalje aktivan, vatrogasci na terenu

Požar koji je u petak izbio iznad naselja Vesela u Bugojnu širi se prema Kupresu

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'