Ekonomija     | 20.01.2020. 09:37 |

Primorac: Avioni nisu kasnili ni sekundu, ispunili smo sve zahtjeve EU

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 20. januara (FENA) - Agencija za pružanje usluga u zračnoj plovidbi (BHANSA) već mjesec i po, otkako je preuzela kontrolu gornjeg sloja zračnog prostora iznad 10.000 metara, vrlo uspješno opslužuje zračni saobraćaj.

Direktor BHANSA-e Davorin Primorac kazao je za „Dnevni avaz" da nakon preuzimanja kon­trole 5. decembra 2019. godine nisu uvodili ni­kakve restrikcije niti su uzrokovali sekundu kašnjenja aviokompanija ma.

- Bili smo apsolutno kapacitirani u svakom smislu. Naši kontrolori, sustavi, oprema bili su na adekvatnom nivou i dokazali smo da smo se opravda­no poja­vili kao ravnopravan pružatelj us­luga zračne navigacije u Evropi. Imamo sposobno­st da ispunimo sve zahtjeve koji se stavljaju pred nas - kazao je Primorac.

On dodaje da trenut­no opslužuju 700 aviona dnevno, dok je u isto vri­jeme lani taj broj bio 80 aviona.

- Prema našim plano­vima i prognozama, obim posla će se povećavati.  Vrhunac će bili naljeto ili krajem ljeta, kada ćemo trebati opslužiti 1.400 do 1.500 zrakoplova u danu - naveo je Primorac.

Vrlo je važna činjenica, ističe čelnik BHANSA-e, da je BiH kao država ispu­nila sve zahtjeve koje pred sve članice EU postavlja Evropska komisija.

- Usklađeni smo sa svim tim zahtjevima, isto kao Njemačka ili Austrija. Kada govorimo o BHANSA-i i civilnom zračnom prometu, mi smo u tom smislu već dio Evrope - naveo je Primorac.

On je naglasio da su povećanjem obima posla porasli i prihodi BHANSA-e, ali i troškovi.

- Naši prihodi, odnos­no troškovi će se povećati 34 posto na nivou godine, što je 12 ili 13 miliona maraka. Ti novci će biti utrošeni za daljnje obrazo­vanje našeg kadra, za plaće, za kapitalne investi­cije, operativne troškove - naglasio je Primorac.

 

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Hukić : Infekcija koronavirusom će stati kada kroz nju prođe 70 posto ljudi

Izetbegović: Utjecajni međunarodni predstavnici dogovoraju novi sastanak

Smailbegović: Plaće će biti više kad radnici ne budu htjeli raditi za 500 KM

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo