Svijet     | 20.01.2020. 12:43 |

Olujni vjetar, kiša i grad u Australiji

FENA Internet

CANBERRA, 20. januara (FENA)  - Snažne oluje praćene gradom pogodile su u ponedjeljak dijelove Australije, uključujući i područja  pogođene požarima, dok se vatra i dalje šire u sušom pogođenim istočnim i južnim dijelovima zemlje.

Australijski meteorološki ured objavio je upozorenje na "snažne oluje" praćene olujnim vjetrovima, obilnim i jakim kišama za velike dijelove Novog Južnog Welesa, južnog Queenslanda i mnoga područja države Victorije. Postoji također rizik od poplava, navodi se.

Canberra također se u ponedjeljak našla na udaru jakih vjetrova i grada praćenog većim komadima leda koji su 15-tak minuta u ponedjeljak popodne pogodili australijsku prijestolnicu.

Kiša je prošle sedmice pala u tri požarima opustošene savezne države, donijevši izvjesno olakšanje umornim vatrogascima koji se od septembra bore s požarima u Australiji.

Grad veličine teniske loptice pogodio je u nedjelju navečer Melbourne, uništavajući automobile i imovinu, uz preko 1.500 poziva za pomoć upućenih interventnim službama.

U Novom Južnom Welesu još uvijek plamti 68 požara, dok 27 požara plamti u državi Victoriji.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

PSBiH - Bilateralni odnosi BiH i Australije dobri, postoji prostor za njihovo unapređenje

Australija gradi najveću mornaricu od Drugog svjetskog rata

Australija u 2023. zabilježila osmu najtopliju godinu

Promo

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!