Ekonomija     | 20.01.2020. 17:02 |

BiH-Dosad 70 miliona eura iz IPA fondova za razvoj malih i srednjih preduzeća

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 20. januara (FENA) - Do kraja ovog mjeseca bit će objavljenja finalna lista korisnika bespovratnih sredstava EU za podršku investicijama u poljoprivredno-prehrambenoj industriji, a u okviru projekta 'EU4Business'.

To je jedan, u nizu, projekata kojima Evropska unija pruža značajnu podršku razvoju malih i srednjih preduzeća (MSP) i razvojnih partnerstava u Bosni i Hercegovini.

Kroz 'EU4Business' EU dodjeljuje bespovratna sredstva u iznosu od oko 10 miliona eura za MSP, u cilju povećanja konkurentnosti sektora orijentiranih na izvoz, poljoprivredu, turizam i zapošljavanja. Program zajednički provode Međunarodna organizacija za rad (ILO), Razvojni program UN-a (UNDP) i Njemačka razvojna agencija (GIZ).

Evropska unija uložila je i dodatna četiri miliona eura u razvoj MSP kroz EBRD-ov projekt 'Program za podršku konkurentnosti MSP-a', koji je omogućio kreditnu liniju od 20 miliona eura za firme koje ispunjavaju uslove.

EBRD je nedavno potpisala i novu kreditnu liniju od 20 miliona EUR sa četiri partnerske banke u Bosni i Hercegovini, a EU sredstva iz tog programa osigurat će poticaje firmama do 15 posto od vrijednosti kredita i besplatnu savjetodavnu pomoć.

MSP okosnica su ekonomije u Evropi. U Evropskoj uniji, 99 posto svih kompanija su mala i srednja preduzeća, a slična je situacija i u Bosni i Hercegovini.

Prema podacima Agencije za statistiku BiH iz 2019., od 38.500 kompanija registriranih u državi oko 75 posto su mikro-preduzeća s godišnjim prihodom ispod četiri miliona KM, koja su osigurala oko 40 posto BDP i 50 posto svih zaposlenih.

Evropska unija je dosad osigurala oko 70 miliona eura iz IPA II programa za razvoj MSP, a dodatnih 14 miliona eura trenutno je u planu za podršku digitalnoj transformaciji malih i srednjih preduzeća iz IPA budžeta za 2020. godinu.

Većina malih i srednjih preduzeća u BiH koja koriste podršku EU evidentirala su oko 15 posto povećanje prodaje i prihoda, a uspjeli su održati postojeća i otvoriti nova radna mjesta.

Podrška Evropske unije malim i srednjim preduzećima BiH usmjerena je na povećanje njihove konkurentnosti i modernizaciju uvođenjem novih standarda, tehnologija i vještina. Pomoć koja će se dodjeljivati iz IPA-e III dodatno će se fokusirati na inovativne start-upe, digitalni sektor i nove tehnologije.

- Poslovni sektor u BiH dominantan je tip poduzetništva u Bosni i Hercegovini, a daljnji razvoj ovisi o reformama koje je potrebno provesti bez daljnjeg ulaganja da bi se stvorilo bolje poslovno okruženje za poduzetnike i investitore. Mišljenje Evropske komisije o zahtjevu BiH za članstvo i prateći Analitički izvještaj utvrdili su prioritetne potrebe u tom sektoru - saopćeno je iz Delegacije EU u BiH.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Trgovinski deficit FBiH u januaru 2022. godine 327.063.000 KM

Grad Zenica zbog duga za kamatu blokirao rudnik, za 15. januar zakazan štrajk

U Federaciji BiH u prošloj godini izdana 51 okolišna dozvola

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo