Svijet     | 20.01.2020. 16:54 |

Papa Franjo osudio "barbarsko oživljavanje" antisemitizma

FENA Internet

VATIKAN, 20. januara (FENA) - Papa Franjo osudio je "barbarsko oživljavanje" antisemitizma širom svijeta, povezujući ga s porastom populizma.

Sljedeće sedmice je 75. godišnjica od oslobađanja logora smrti Auschwitz i trebala bi poslužiti kao podsjetnik da ne postanemo ravnodušni, rekao je papa delegaciji iz grupe za ljudska prava i istraživanje pri Centru Simon Wiesenthal.

- Zabrinjavajuće je vidjeti u mnogim dijelovima svijeta porast sebičnosti i ravnodušnosti, nedostatak brige za druge i stav koji kaže da je život dobar sve dok je dobar za mene, a kad stvari krenu po zlu, ljutnja i zloba se oslobađaju - rekao je Franjo.

- To stvara plodno tlo za oblike frakcionalizma i populizma koje vidimo oko nas, gdje se mržnja širi. Još nedavno smo bili svjedoci barbarskog ponovnog rađanja slučajeva antisemitizma - dodao je.

Nije posebno spomenuo nijednu zemlju niti populistički pokret.

Prošlog mjeseca na istoku Francuske, na groblju je pronađeno oskrnavljeno mnoštvo židovskih grobova, satima prije nego što su zakonodavci usvojili rezoluciju izjednačavajući anticionizam s antisemitizmom.

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

Papa apelira za "dar mira" na Uskrs

Papa Franjo apelirao na migrante da nikada ne zaborave svoje ljudsko dostojanstvo

Papa ponovio apel za mir u Ukrajini I Gazi, izrazio željenje za mladima koji ginu u ratu

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo